Pikantne krewetki

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • 100 g orzeszków ziemnych
    • 50 ml oleju arachidowego
    • 50 g imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • 80 g cebuli dymki
    • 2 sałaty rzymskie mini
    • 400 g krewetek obranych surowych (ogonów)
    • 80 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
    • 1 papryczka chilli
    • 20 ml oleju sezamowego
    • 1 pęczek szczypiorku
    • pieprz czarny świeżo zmielony
    • sól

    Sposób przygotowania

    1. Na rozgrzaną patelnię lub wok wlewamy olej arachidowy, po czym dodajemy pokrojoną w poł-plasterki dymkę oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę imbir i czosnek.

    2. Całość smażymy minimum poł minuty pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.

    3. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki i smażymy nie dłużej niż jedną minutę.

    4. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę (bez pestek) strączek papryczki chilli.

    5. Po wymieszaniu i 15-20 sekundach smażenia zdejmujemy z ognia, dolewamy Sosu MAGGI Thai Sweet Chili, doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem.

    6. Krewetki układamy na połówce sałaty rzymskiej przesmażonej na oleju sezamowym i polewamy wytworzonym podczas smażenia sosem.

    7. Całość posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi na patelni orzechami arachidowymi (ziemnymi).