Pikantne krewetki

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    orzeszków ziemnych

    100g

    oleju arachidowego

    50ml

    imbiru

    50g

    ząbki czosnku

    3

    cebuli dymki

    80g

    sałaty rzymskie mini

    2

    krewetek obranych surowych (ogonów)

    400g

    Sosu MAGGI Thai Sweet Chili

    80ml

    papryczka chilli

    1

    oleju sezamowego

    20ml

    pęczek szczypiorku

    1
    pieprz czarny świeżo zmielony i sól 
      

    Sposób przygotowania

    1. Na rozgrzaną patelnię lub wok wlewamy olej arachidowy, po czym dodajemy pokrojoną w poł-plasterki dymkę oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę imbir i czosnek.
    2. Całość smażymy minimum poł minuty pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
    3. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki i smażymy nie dłużej niż jedną minutę.
    4. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę (bez pestek) strączek papryczki chilli.
    5. Po wymieszaniu i 15-20 sekundach smażenia zdejmujemy z ognia, dolewamy Sosu MAGGI Thai Sweet Chili, doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem.
    6. Krewetki układamy na połówce sałaty rzymskiej przesmażonej na oleju sezamowym i polewamy wytworzonym podczas smażenia sosem.
    7. Całość posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi na patelni orzechami arachidowymi (ziemnymi).