Roślinne klopsiki w sosie pomidorowym z harissą, hummusem i taboulleh z pęczaku

Składniki na 4 porcje

    Składniki

    Garden Gourmet Wegańskie klopsiki

    12 szt.

    Cebula 

    1 szt.

    Czosnek

    2 ząbki

    Harissa (pasta) – 1-2 łyżeczki w zależności od ostrości

     

    Koncentrat pomidorowy 

    3 łyżeczki

    Passata pomidorowa 

    900 ml

    Kumin 

    ½ łyżeczki

    Oliwa 

    3 - 4 łyżki

    Koper, mięta – do dekoracji

     

     

    Hummus:

    Ciecierzyca 

    1 puszka

    Pasta sezamowa Tahini

    ¼ szklanki

    Oliwa z oliwek

    ¼ szklanki

    Sok z 1 cytryny

     

    Czosnek

    1 ząbek

    Woda

    ¼ – ½ szklanki

    Sól

     

    Kumin

     

     

    Taboulleh:

    Kasza pęczak 

    1 szklanka

    Pietruszka natka

     

    Cytryna

    2 szt.

    Ogórek zielony

    2 szt.

    Czerwona cebula

    1 szt.

    Oliwa Extra Virgin 

    3 łyżki

    Sól

     

    Kumin

     

    Sposób przygotowania

    1. Zacznij od przygotowania hummusu – w kubku blendera połącz wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Blenduj do momentu uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Do pasty zacznij powoli dolewać wody i miksuj, aż będzie gładka i kremowa.
    2. Pora na taboulleh – ugotuj i dobrze wystudź pęczak. Ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj zioła (dla ułatwienia pod deskę możesz podłożyć mokrą szmatkę lub ręcznik papierowy – wtedy nie będzie się ślizgać!) Pozbaw natkę pietruszki łodyżek i drobno posiekaj liście. Na siekanie pietruszki warto poświęcić kilka minut, kiedy wydaje się, że już jest gotowa przemieszaj ją i siekaj jeszcze chwilę. Wszystkie składniki połącz w dużej misce i dopraw do smaku oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj sól i kumin do smaku.
    3. Kiedy wszystkie dodatki są już gotowe pora na klopsiki – cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż cebulę 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię harissę i koncentrat pomidorowy. Całość dobrze zamieszaj. Smaż przez chwilę, aż lekko się skarmelizują i będą aromatyczne. Wlej na patelnię passatę i dopraw kuminem. Odparuj sos przez około 6-8 minut, kiedy nasz sos zgęstniej dodaj do niego Garden Gourmet Wegańskie klopsiki.
    4. Do głębokiego talerza nałóż dwie 2 łyżki hummusu. Na górę wyłóż Garden Gourmet Wegańskie klopsiki i sos pomidorowy, dodaj koper i miętę do dekoracji. Podawaj z pęczakowym taboulleh.