Sajgonki

Receptura na 4 porcje.

    Składniki

    papieru ryżowego

    8 szt.

    filetu z kurczaka

    250 g

    marchwi

    80 g

    czerwonej cebuli

    60 g

    oleju rzepakowego

    30 ml

    suszonych grzybow mun

    30 g

    pęczek świeżej kolendry

    1

    makaronu ryżowego

    100 g

    Sosu Sojowego MAGGI

    20 ml

    sosu MAGGI Thai Sweet Chili

    200 ml

    czarny pieprz świeżo zmielony

     

    Tłuszczu THOMY Combiflex

    500 ml

    Składniki przygotowania

    1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut, a makaron ryżowy zalany wrzątkiem odstawiamy tylko na 5 minut.
    2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o „grubym” oczku, a czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę podobnie jak filety z kurczaka.
    3. Namoczone grzyby mun po odcedzeniu kroimy w cienkie paski.
    4. Na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, a po zeszkleniu dodajemy drobno pokrojonego kurczaka.
    5. Po około 1 minucie smażenia dodajemy startą marchewkę i pokrojone grzyby mun, a następnie całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    6. Całość farszu dokładnie mieszamy, dodając w trakcie mieszania listki świeżej kolendry i odcedzony makaron ryżowy.
    7. Papier ryżowy smarujemy dokładnie ciepłą wodą z dwóch stron a następnie na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego nakładamy wcześniej przygotowany farsz i ściśle zawijamy, identycznie jak gołąbki.
    8. Zawinięte sajgonki smażymy na złoty kolor na Tłuszczu THOMY Combiflex.
    9. Usmażone sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
    10. Ciepłe i chrupiące sajgonki podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.