Sajgonki

Receptura na 4 porcje.

    Składniki

    • 8 szt. papieru ryżowego
    • 250 g filetu z kurczaka
    • 80 g marchwi
    • 60 g czerwonej cebuli
    • 30 ml oleju rzepakowego
    • 30 g suszonych grzybow mun
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 100 g makaronu ryżowego
    • 20 ml Sosu Sojowego MAGGI
    • 200 ml sosu MAGGI Thai Sweet Chili
    • czarny pieprz świeżo zmielony
    • 500 ml Tłuszczu THOMY Combiflex

    Składniki przygotowania

    1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut, a makaron ryżowy zalany wrzątkiem odstawiamy tylko na 5 minut.

    2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o „grubym” oczku, a czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę podobnie jak filety z kurczaka.

    3. Namoczone grzyby mun po odcedzeniu kroimy w cienkie paski.

    4. Na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, a po zeszkleniu dodajemy drobno pokrojonego kurczaka.

    5. Po około 1 minucie smażenia dodajemy startą marchewkę i pokrojone grzyby mun, a następnie całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    6. Całość farszu dokładnie mieszamy, dodając w trakcie mieszania listki świeżej kolendry i odcedzony makaron ryżowy.

    7. Papier ryżowy smarujemy dokładnie ciepłą wodą z dwóch stron a następnie na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego nakładamy wcześniej przygotowany farsz i ściśle zawijamy, identycznie jak gołąbki.

    8. Zawinięte sajgonki smażymy na złoty kolor na Tłuszczu THOMY Combiflex.

    9. Usmażone sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

    10. Ciepłe i chrupiące sajgonki podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.