Sałata na sposób Lyoński

Przepis znajdziesz w Akademii Kulinarnej (wydanie kwiecień 2018). Receptura na 4 porcje

    Składniki

    Mieszanka sałat 120 g

    Boczek wędzony b/ż 100 g

    Marchew 60 g

    Cebula 60 g

    Papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę ¼ sztuki

    Szczypiorek ¼ pęczka

    Ocet winny 80 ml

    Jajka kurze 4 sztuki

    Bagietka ¼ sztuki

    Tłuszcz THOMY Combiflex 60 ml

    WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny 30 g

    Woda

    Olej

    Sposób przygotowania

    Umytą i osuszoną mieszankę sałat porwij i wymieszaj z obraną marchewką pokrojoną w cienkie „zapałki” i sparzoną na chrupiąco.

    WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny wymieszaj z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek). Boczek wędzony pokrój w słupki, zblanszuj a po odcedzeniu przesmaż razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą.

    Na koniec deglasuj octem winnym (skrop suto octem podczas smażenia). Do patelni z wrzącą, lekko posoloną wodą włóż stalowy ring do którego wybij jajko.

    Po ścięciu się białka jajko wyjmij na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru wody.

     

    Sposób podania:

     

    Mieszankę sałat wymieszaną z marchewką i sosem sałatkowym przełóż na talerz.

    Sałatę posyp boczkiem z cebulką, a na wierzch przełóż jajko, które posyp pokrojoną drobno czerwoną papryką oraz krutonami z bagietki

    przesmażonymi na tłuszczu THOMY Combiflex.