Sałata na sposób Lyoński

Przepis znajdziesz w Akademii Kulinarnej (wydanie kwiecień 2018). Receptura na 4 porcje

Składniki

Mieszanka sałat 120 g

Boczek wędzony b/ż 100 g

Marchew 60 g

Cebula 60 g

Papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę ¼ sztuki

Szczypiorek ¼ pęczka

Ocet winny 80 ml

Jajka kurze 4 sztuki

Bagietka ¼ sztuki

Tłuszcz THOMY Combiflex 60 ml

WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny 30 g

Woda

Olej

Sposób przygotowania

Umytą i osuszoną mieszankę sałat porwij i wymieszaj z obraną marchewką pokrojoną w cienkie „zapałki” i sparzoną na chrupiąco.

WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny wymieszaj z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek). Boczek wędzony pokrój w słupki, zblanszuj a po odcedzeniu przesmaż razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą.

Na koniec deglasuj octem winnym (skrop suto octem podczas smażenia). Do patelni z wrzącą, lekko posoloną wodą włóż stalowy ring do którego wybij jajko.

Po ścięciu się białka jajko wyjmij na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru wody.

 

Sposób podania:

 

Mieszankę sałat wymieszaną z marchewką i sosem sałatkowym przełóż na talerz.

Sałatę posyp boczkiem z cebulką, a na wierzch przełóż jajko, które posyp pokrojoną drobno czerwoną papryką oraz krutonami z bagietki

przesmażonymi na tłuszczu THOMY Combiflex.