Sałatka makaronowa z wakame i sezamem

    Składniki

    • 100 g makaronu ryżowego vermicelli
    • 80 g suszonych alg wakame
    • 30 g prażonego na patelni sezamu jasnego
    • 20 ml octu winnego ryżowego lub soku
    • z limonki
    • 20 g brązowego cukru lub miodu
    • 30 ml oleju sezamowego
    • 40 ml Sosu Sojowego MAGGI
    • 4 szt. krewetek (obrane – sparzone)
    • 1 płaska łyżeczka startej skórki z limonki
    • 60 g pokrojonej w drobną kostkę świeżej
    • papryczki chilli
    • ½ pęczka cebuli dymki
    • ¼ pęczka świeżej kolendry

    Sposób przygotowania

    1. Makaron ryżowy vermicelli przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.


    2. Algi wakame zalewamy gorącą, wcześniej zagotowaną wodą na około 10-12 min.


    3. Ocet ryżowy lub sok z limonki mieszamy z olejem sezamowym i Sosem Sojowym MAGGI oraz cukrem lub miodem.


    4. Namoczony makaron i algi wakame mieszamy z listkami kolendry, doprawiamy połową sosu oraz startą skórką z limonki, pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli i zieloną częścią dymki.


    5. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy na talerz i suto skrapiamy pozostałym sosem, dekorujemy krewetkami.


    6. Całość posypujemy uprażonym sezamem oraz kolendrą.