Sałatka Nicejska

Receptura na 4 porcje Autor: Jerzy Pasikowski Przepis dostępny w marcowym wydaniu Akademii Kulinarnej (2018)

    Składniki

    Pomidory 2 sztuki

     

    Ogórek świeży 1 szt.

     

    Papryka czerwona świeża 2 szt.

     

    Fasolka szparagowa mrożona 200 g

     

    Ziemniaki ugotowane 200 g

     

    Jajka kurze ugotowane na twardo 2 szt.

     

    Rzodkiewka 4 sztuki

     

    Tuńczyk w oleju 200 g

     

    Anchois 80 g

     

    Oliwki zielone i czarne 24 sztuki

     

    WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY 30 g

     

    Woda i Olej

     

     

    Sposób przygotowania

    1. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę o bokach nie większych jak 1-1,5 centymetra.
    2. Wyfiletowaną paprykę, obranego ogórka oraz pomidory bez skórki i pestek pokrój w taką samą kostkę jak ugotowane ziemniaki.
    3. Ziemniaki, pomidory, ogórki i paprykę delikatnie wymieszaj i ułóż centralnie na płaskim talerzu. Wokół ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, sparzoną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz oliwki.
    4. Centralnie na wierzchu połóż pokruszonego w niezbyt drobne kawałki tuńczyka i fileciki anchois.
    5. Całość polej sosem vinaigrette przygotowanym z WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY wymieszanym z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek).