Sałatka Nicejska

Receptura na 4 porcje Autor: Jerzy Pasikowski Przepis dostępny w marcowym wydaniu Akademii Kulinarnej (2018)

Składniki

  • Pomidory 2 sztuki
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Papryka czerwona świeża 2 szt.
  • Fasolka szparagowa mrożona 200 g
  • Ziemniaki ugotowane 200 g
  • Jajka kurze ugotowane na twardo 2 szt.
  • Rzodkiewka 4 sztuki
  • Tuńczyk w oleju 200 g
  • Anchois 80 g
  • Oliwki zielone i czarne 24 sztuki
  • WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY 30 g
  • Woda
  • Olej

Sposób przygotowania

• Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę o bokach nie większych jak 1-1,5 centymetra.

 

• Wyfiletowaną paprykę, obranego ogórka oraz pomidory bez skórki i pestek pokrój w taką samą kostkę jak ugotowane ziemniaki.

Ziemniaki, pomidory, ogórki i paprykę delikatnie wymieszaj i ułóż centralnie na płaskim talerzu. Wokół ułóż jajka pokrojone w ćwiartki,

sparzoną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz oliwki.

 

• Centralnie na wierzchu połóż pokruszonego w niezbyt drobne kawałki tuńczyka i fileciki anchois.

 

• Całość polej sosem vinaigrette przygotowanym z WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY

wymieszanym z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek).