Sałatka Nicejska

Receptura na 4 porcje Autor: Jerzy Pasikowski Przepis dostępny w marcowym wydaniu Akademii Kulinarnej (2018)

    Składniki

    • Pomidory 2 sztuki
    • Ogórek świeży 1 szt.
    • Papryka czerwona świeża 2 szt.
    • Fasolka szparagowa mrożona 200 g
    • Ziemniaki ugotowane 200 g
    • Jajka kurze ugotowane na twardo 2 szt.
    • Rzodkiewka 4 sztuki
    • Tuńczyk w oleju 200 g
    • Anchois 80 g
    • Oliwki zielone i czarne 24 sztuki
    • WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY 30 g
    • Woda
    • Olej

    Sposób przygotowania

    • Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę o bokach nie większych jak 1-1,5 centymetra.

     

    • Wyfiletowaną paprykę, obranego ogórka oraz pomidory bez skórki i pestek pokrój w taką samą kostkę jak ugotowane ziemniaki.

    Ziemniaki, pomidory, ogórki i paprykę delikatnie wymieszaj i ułóż centralnie na płaskim talerzu. Wokół ułóż jajka pokrojone w ćwiartki,

    sparzoną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz oliwki.

     

    • Centralnie na wierzchu połóż pokruszonego w niezbyt drobne kawałki tuńczyka i fileciki anchois.

     

    • Całość polej sosem vinaigrette przygotowanym z WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY

    wymieszanym z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek).