Danie rybne

Sandacz panierowany w orzechach na duszonych wiśniach

    Składniki

     

    Filet z sandacza bez skóry600 g
    Tłuszcz Thomy Combiflex40 ml (2 łyżki)
    Orzechy włoskie (łuskane) 
    Masło100 g
    Bułka tarta80 g
    Drylowane wiśnie500 g
    Wino czerwone typu Cabernet80 ml
    Średnie jabłko1 szt.
    Miód40 g (2 łyżki)
    Sól
    Biały pieprz świeżo mielony 

     

    Sposób przygotowania

    Miękkie masło wyrób z posiekanymi orzechami włoskimi oraz bułką tartą. Pod koniec wyrabiania dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki. Po ochłodzeniu masę rozwałkuj na płaski „placek” o grubości około 0,5 centymetra i pokrój na szerokie paski, połóż na to usmażoną rybę. Filet z sandacza pokrój na porcje i posyp solą oraz białym pieprzem, następnie usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex, tak, aby ryba w środku była lekko niedosmażona.

    Uwaga! – patelnię po smażeniu ryby pozostaw nie umytą, aby przygotować na niej sos.

    Pociętą w „paski” mieszankę masła, orzechów i bułki tartej połóż na przesmażone porcje ryby i przed podaniem wstaw do zapieczenia pod „salamandrę” ewentualnie do mocno nagrzanego piekarnika. Wino wlej na patelnię po smażeniu ryby i gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości po czym dodaj połowę wiśni i miód. Po zagotowaniu dokładnie zmiksuj, delikatnie dopraw szczyptą soli i „wkręć” kawałek zimnego masła. Drugą połowę rozmrożonych wiśni wraz z jabłkiem pokrojonym w bardzo cienkie paseczki włóż do gotowego sosu i zagotuj.

    Sposób podania:

    Centralnie na talerzu ułóż sos z wiśniami i jabłkiem, na nich połóż zapieczoną rybę, a obok dodatki, np. ugotowane i podsmażone ziemniaki.