Sandwich z kaczką confit, grillowaną cukinią i suszona śliwką

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Chleb żytni                                   

    20 kromek

    Udka kacze confit                               

    5-7 szt.

    Cukinia                                   

    2-3 szt.

    Sól

     

    Śliwki suszone b/pestek                           

    200g

    Wino czerwone wytrawne typu Cabernet               

    100ml

    Jabłka                                       

    2 szt.

    CHEF® Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem              

    100 g

    WINIARY Majonez Dekoracyjny                     

    250g

    Sposób przygotowania

    1.   Śliwki zalać gorącym winem i pozostawić na minimum 2-3 godziny w chłodnym miejscu, a następnie odcedzić i pokroić w spore kawałki.
    2. Pokrojone śliwki wymieszać wraz z wcześniej pokrojonym jabłkiem w julienne.
    3. Kromki pieczywa żytniego grillować z obydwu stron.
    4. Cukinię pokroić w plastry lub w długie paski o grubości 2-3 milimetrów. Pokrojoną cukinię grillować z dwóch strony, a następnie delikatnie posolić z jednej strony.
    5. Zgrillowane kromki pieczywa posmarować tylko z jednej strony CHEF® Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem. Na tak przygotowaną kromkę nałożyć zgrillowane plastry cukinii, a następnie szarpaną kaczkę confit. Na kaczkę położyć wcześniej przygotowane śliwki i jabłko. Tak przygotowaną kromkę udekorować WINIARY Majonezem Dekoracyjnym i przykryć drugą zgrillowaną kromką.

    Wskazówka szefa kuchni:

    Pozostałe wino z marynowania śliwek pozostawić do następnej partii śliwek lub wymieszać z WINIARY Majonezem Dekoracyjnym.