Smażony filet z łososia w sosie ze szczawiem i cukinia saute

    Składniki

     

    Filet z łososia bez skóry1700 g
    Tłuszcz Combiflex Thomy80 ml
    Sól i świeżo zmielony biały pieprz 
    Śmietanka 30%500 ml
    Szczaw konserwowy krojony100 g

    CHEF Fond rybny w paście

     
    Wino białe typu chardonnay100 ml
    Szalotki1 sztuka
    Masło40 g
    Sok z cytryny50 ml
    Sól i biały pieprz świeżo zmielony 
    Cukinia5 sztuk
    Marchew2 sztuki
    Tłuszcz Combiflex Thomy60 ml
    Sól 

     

    Sposób przygotowania

    • Drobno pokrojone szalotki szklimy na połowie masła po czym wlewamy białe wino i gotujemy aby odparować przynajmniej połowę objętości
    • Do odparowanego wina wlewamy śmietankę i dodajemy CHEF Fond rybny w paście oraz sok z cytryny
    • Całość zagotowujemy, pamiętając aby co pewien czas dokładnie wymieszać a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz „podnosimy” sos przez dodanie masła
    • Filet z łososia kroimy na porcje i po posoleniu oraz posypaniu pieprzem smażymy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy
    • Obraną cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż w bardzo cienkie i długie plastry a następnie tuż przed podaniem przesmażamy na Tłuszczu Combiflex Thomy po czym solimy
    • Na płaskim talerzu układamy usmażony filet z łososia a wokół wylewamy sos szczawiowy i układamy przesmażoną cukinię oraz marchew