St. Jacques z sosem ziołowym i sałatką z ziół

    Składniki

     

    St. Jacques (małże Św. Jakuba)10 sztuk
    Tłuszcz Combiflex Thomy60 ml
    Fumet de crustacés CHEF 
    Woda mineralna niegazowana100 ml
    Natka pietruszki1/2 pęczka
    Oregano1/2 pęczka
    Kolendra świeża1/2 pęczka
    Mięta świeżakilka listków
    Sałata masłowa3-4 liście
    Śmietanka 30%100 ml
    Sok z limonki50 ml
    Starta skórka z limonki 
    Sól i świeżo zmielony biały pieprz 
    Czerwony „kawior” z alg morskich do dekoracji 
    Listki różnokolorowych świeżych ziół 

     

    Sposób przygotowania

    • Wodę i sok z limonki wlewamy do Termomixa lub miksera i dodajemy natkę pietruszki, oregano, kolendrę i miętę oraz sałatę
    • Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej jasnozielonej konsystencji a pod koniec miksowania dodajemy Fumet de crustacés CHEF, startą skórkę z limonki oraz dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
    • Małże Św. Jakuba smażymy na bardzo gorącym Tłuszczu Combiflex Thomy z dwóch stron na złoty kolor
    • Centralnie na płaskim talerzu wylewamy sos na który stawiamy usmażone małże Św. Jakuba
    • Wokół sosu układamy listki świeżych ziół oraz czerwony „kawior” z alg morskich