Stek z rostbefu z sosem z marynowanego pieprzu

Składniki na 10 porcji

    Składniki

    Rostbef b/k sezonowany

    1800g

    CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem

    30g

    CHEF SIGNATURE Redukcja białego wina w paście

    30g

    Woda

    20ml

    Tłuszcz THOMY Combiflex

    60ml

    CHEF Demi Glace w płynie

    1000ml

    Szalotka

    40g

    Masło

    60g

    CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem

    20g

    CHEF SIGNATURE Redukcja białego wina w paście

    10g

    Sól

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania:

    1. CHEF SIGNATURE Przyprawę w paście z fermentowanym czarnym pieprzem, CHEF SIGNATURE Redukcję białego wina i połowę tłuszczu THOMY Combiflex mieszamy z wodą, po czym nakładamy na rostbef.
    2. Natarte marynatą mięso wakujemy i gotujemy w 56ºC przez około 3 godziny.
    3. Po gotowaniu w niskiej temperaturze smażymy na rozgrzanym pozostałym tłuszczu THOMY Combiflex z dwóch stron na rumiany kolor.
    4. Obrane szalotki kroimy w drobną kostkę i na połowie masła szklimy, a następnie wlewamy CHEF Demi Glace w płynie.
    5. Sos gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu zredukowania połowy objętości, a pod koniec gotowania dodajemy CHEF SIGNATURE Przyprawę w paście z fermen towanym czarnym pieprzem i CHEF SIGNATURE Redukcję białego wina w paście.
    6. Tak przygotowany sos doprawiamy solą i po przecedzeniu przez stalowe gęste sitko “podnosimy na maśle”.