STIR FRY z warzywami i kurczakiem

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    300 g pokrojonego w cienkie paski filetu z piersi kurczaka

     

    100 g pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki

     

    100 g pokrojonej w cienkie paski zielonej papryki

     

    100 g pokrojonej w cienkie paski żółtej papryki

     

    150 g pokrojonej w cienkie paski cukinii

     

    100 g grzybków shimeji

     

    100 g pokrojonego w kostkę 1 cm tofu naturalnego

     

    100 g pokrojonych w drobną kostkę szalotek

     

    100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa

     

    150 g makaronu ryżowego

     

    2 łyżeczki oleju sezamowego

     

    50 ml oleju arachidowego

     

    15 ml Sosu Sojowego MAGGI

     

    10 ml gęstego sosu sojowo-grzybowego

     

    200 ml bulionu przygotowanego na bazie WINIARY Bulion Consommé w paście

     

    200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili

     

    2-3 ząbki startego czosnku

     

    30 g startego imbiru

     

    1 pęczek posiekanej świeżej kolendry

     

    1 limonka (sok)

     
      

     

    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

    Sposób przygotowania

    1. Kurczaka skrapiamy olejem sezamowym, mieszamy i odstawiamy na 10 min.
    2. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    3. W miseczce mieszamy Sos MAGGI Thai Sweet Chili, Sos Sojowy MAGGI, sos sojowo-grzybowy, imbir oraz posiekaną kolendrę. Całość zalewamy przygotowanym bulionem.
    4. Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym oraz sezamowym smażymy kurczaka i przekładamy go do innego naczynia.
    5. Następnie na tej samej patelni smażymy warzywa w kolejności: czosnek, szalotka, papryka, cukinia, grzybki shimeji, pędy bambusa.
    6. Dodajemy wcześniej przesmażonego kurczaka, tofu oraz makaron. Całość podlewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i zagotowujemy.
    7. W głębokim talerzu podajemy danie okraszone świeżą kolendrą oraz sokiem z limonki.