STIR FRY z warzywami i kurczakiem

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • 300 g pokrojonego w cienkie paski filetu z piersi kurczaka
    • 100 g pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki
    • 100 g pokrojonej w cienkie paski zielonej papryki
    • 100 g pokrojonej w cienkie paski żółtej papryki
    • 150 g pokrojonej w cienkie paski cukinii
    • 100 g grzybków shimeji
    • 100 g pokrojonego w kostkę 1 cm tofu naturalnego
    • 100 g pokrojonych w drobną kostkę szalotek
    • 100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa
    • 150 g makaronu ryżowego
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 50 ml oleju arachidowego
    • 15 ml Sosu Sojowego MAGGI
    • 10 ml gęstego sosu sojowo-grzybowego
    • 200 ml bulionu przygotowanego na bazie WINIARY Bulion Consommé w paście
    • 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
    • 2-3 ząbki startego czosnku
    • 30 g startego imbiru
    • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
    • 1 limonka (sok)

    Sposób przygotowania

    1. Kurczaka skrapiamy olejem sezamowym, mieszamy i odstawiamy na 10 min.

    2. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

    3. W miseczce mieszamy Sos MAGGI Thai Sweet Chili, Sos Sojowy MAGGI, sos sojowo-grzybowy, imbir oraz posiekaną kolendrę. Całość zalewamy przygotowanym bulionem.

    4. Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym oraz sezamowym smażymy kurczaka i przekładamy go do innego naczynia.

    5. Następnie na tej samej patelni smażymy warzywa w kolejności: czosnek, szalotka, papryka, cukinia, grzybki shimeji, pędy bambusa.

    6. Dodajemy wcześniej przesmażonego kurczaka, tofu oraz makaron. Całość podlewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i zagotowujemy.

    7. W głębokim talerzu podajemy danie okraszone świeżą kolendrą oraz sokiem z limonki.