Strogonof wołowy z sosem BBQ

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    • Mięso wołowe b/k (rostbef lub polędwica) 1700 g
    • Cebula 300 g
    • Pieczarki (możliwie, jak najmniejsze) 500 g
    • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
    • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • WINIARY Sos BBQ

    Sposób przygotowania

    1.    Mięso wołowe kroimy w cienkie paski o długości nie krótszej jak 5 centymetrów.

    2.    Mięso przesmażamy na bardzo rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby było surowe w środku.

    3.    Pod koniec smażenia mięso solimy i posypujemy pieprzem.

    4.    Na patelni po smażeniu mięsa smażymy umyte i osuszone pieczarki na złoty kolor (jeżeli pieczarki są duże, kroimy je w „czosnek”).

    5.    Usmażone pieczarki przekładamy do przesmażonego mięsa, a na patelni po ich smażeniu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

    6.    Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dolewamy WINIARY Sos BBQ.

    7.    Całość delikatnie mieszamy i po podgrzaniu podajemy z kluseczkami kładzionymi lub makaronem, ewentualnie z pieczywem.