Strogonof wołowy z sosem BBQ

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    Mięso wołowe b/k (rostbef lub polędwica) 1700 g

    Cebula 300 g

    Pieczarki (możliwie, jak najmniejsze) 500 g

    Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml

    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    WINIARY Sos BBQ

    Sposób przygotowania

    1. Mięso wołowe kroimy w cienkie paski o długości nie krótszej jak 5 centymetrów.
    2. Mięso przesmażamy na bardzo rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby było surowe w środku.
    3. Pod koniec smażenia mięso solimy i posypujemy pieprzem.
    4. Na patelni po smażeniu mięsa smażymy umyte i osuszone pieczarki na złoty kolor (jeżeli pieczarki są duże, kroimy je w „czosnek”).
    5. Usmażone pieczarki przekładamy do przesmażonego mięsa, a na patelni po ich smażeniu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
    6. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dolewamy WINIARY Sos BBQ.
    7. Całość delikatnie mieszamy i po podgrzaniu podajemy z kluseczkami kładzionymi lub makaronem, ewentualnie z pieczywem.