Świderki / ragù z kaczki / Pecorino Romano

    Składniki

    Makaron Świderki WINIARY500 g
    Udka z kaczki500 g
    Cebula1 szt.
    Czosnek2 ząbki
    Marchewka2 szt.
    Seler naciowy 
    Baza pomidorowa300 g
    Czerwone wino 
    Koncentrat fondu mięsnego CHEF 
    Cynamon mielony 
    Papryka czerwona 
    Sól  
    Pieprz 

     

    Sposób przygotowania

    Udka z kaczki doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku w 180 º C  przez 45 minut. Następnie po upieczeniu oddzielamy mięso od kości i kroimy w gruba kostkę . Czosnek oraz cebule kroimy w kostkę. Marchewkę oraz seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W garnku przesmażamy następująco cebule, czosnek na złoty kolor po czym dodajemy marchewkę oraz selera naciowego. Następnie zalewamy wszystko wodą, winem oraz dodajemy koncentrat fondu mięsnego CHEF. Wszystko chwilę gotujemy po czym dokładamy mięso z kaczki, bazę pomidorową MAGGI oraz przyprawy. Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po odcedzeniu dodajemy go do ragù i mieszamy. Na koniec wszystko posypujemy startym serem Pecorino Romano.