

Składniki
Krewetki 16/20 surowe odwłoki obrane | 30szt. |
Mango | 2szt. |
Marynata: | |
Kolendra świeża | 15-20 gałązek |
Skórka startej limonki | 5g |
Czosnek | 3 ząbki |
Kapary | 10-12szt. |
Chilli (świeże zielone) | 1szt. |
Sos rybny | 30ml |
Cukier trzcinowy | 15g |
Olej rzepakowy | 80ml |
WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian | 60ml |
|
|
Ryż jasminowy | 200g |
WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian | 30 g/ 500 ml wody |
Papryczka czerwona Chili niezbyt ostra | 3-4szt. |
Pędy bambusa konserwowe | 200g |
Ogórek świeży nieobrany | 250g |
MAGGI Sos Sojowy | 50ml |
Sos Sambal Oelek | 20g |
Ocet ryżowy | 20g |
Olej sezamowy |
|
Olej rzepakowy | 30ml |
Kumkwat pokrojony w grube plasterki | 10szt. |
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
- W malakserze lub Termomiksie miksujemy kolendrę, startą skórkę limonki, czosnek, kapary, pokrojone drobno papryczki chili (bez pestek), sos rybny, cukier trzcinowy, olej rzepakowy i WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian. Uwaga! Przygotowana marynata powinna być intensywnie zielona.
- Uzyskaną marynatę dzielimy tak, aby 1/3 objętości odłożyć, a pozostałą częścią natrzeć krewetki i pozostawić na 2 lub 3 godziny w lodówce.
- Zamarynowane wcześniej krewetki nabijamy na drewnianego floka (patyk do szaszłyków) na przemian z pokrojonym w kostkę mango (jedna porcja to trzy krewetki i dwa kawałki mango).
- Szaszłyki możemy smażyć na grillu, piec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
- Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie z dodatkiem WINIARY Bulionu warzywnego odpowiedniego dla wegetarian. Czas gotowania ryżu zależny jest od informacji znajdującej się na jego opakowaniu.
- Papryczkę czerwoną Chilli filetujemy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie mieszamy ją z pokrojonymi pędami bambusa i ogórkami świeżymi pokrojonymi wcześniej w długie i cienkie paski.
- Do sałatki przygotowujemy dresing na bazie MAGGI Sosu Sojowego, sosu Sambal Oelek, octu ryżowego, oleju sezamowego oraz rzepakowego.
Sposób podania:
- Szaszłyki z krewetek i mango skrapiamy pozostałą marynatą, podajemy z ryżem i sałatką polaną dresingiem. Całość dekorujemy kumkwatem pokrojonym w grube plasterki i listkami świeżej kolendry