Szaszłyk z krewetek i mango

Składniki na 10 porcji

    Składniki

    Krewetki 16/20 surowe odwłoki obrane

    30szt.

    Mango

     2szt.

    Marynata:

     

    Kolendra świeża

    15-20 gałązek

    Skórka startej limonki

    5g

    Czosnek

    3 ząbki

    Kapary

    10-12szt.

    Chilli (świeże zielone)

    1szt.

    Sos rybny

    30ml

    Cukier trzcinowy

    15g

    Olej rzepakowy

    80ml

    WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 

    60ml 

     

     

    Ryż jasminowy

    200g

    WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 

    30 g/ 500 ml wody

    Papryczka czerwona Chili niezbyt ostra

    3-4szt.

    Pędy bambusa konserwowe

    200g

    Ogórek świeży nieobrany

    250g

    MAGGI Sos Sojowy

    50ml

    Sos Sambal Oelek

    20g

    Ocet ryżowy

    20g

    Olej sezamowy


    20ml

    Olej rzepakowy

    30ml

    Kumkwat pokrojony w grube plasterki

    10szt.

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania: 

    1. W malakserze lub Termomiksie miksujemy kolendrę, startą skórkę limonki, czosnek, kapary, pokrojone drobno papryczki chili (bez pestek), sos rybny, cukier trzcinowy, olej rzepakowy i WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian. Uwaga! Przygotowana marynata powinna być intensywnie zielona.
    2. Uzyskaną marynatę dzielimy tak, aby 1/3 objętości odłożyć, a pozostałą częścią natrzeć krewetki i pozostawić na 2 lub 3 godziny w lodówce. 
    3. Zamarynowane wcześniej krewetki nabijamy na drewnianego floka (patyk do szaszłyków) na przemian z pokrojonym w kostkę mango (jedna porcja to trzy krewetki i dwa kawałki mango). 
    4. Szaszłyki możemy smażyć na grillu, piec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
    5. Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie z dodatkiem WINIARY Bulionu warzywnego odpowiedniego dla wegetarian. Czas gotowania ryżu zależny jest od informacji znajdującej się na jego opakowaniu.
    6. Papryczkę czerwoną Chilli filetujemy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie mieszamy ją z pokrojonymi pędami bambusa i ogórkami świeżymi pokrojonymi wcześniej w długie i cienkie paski. 
    7. Do sałatki przygotowujemy dresing na bazie MAGGI Sosu Sojowego, sosu Sambal Oelek, octu ryżowego, oleju sezamowego oraz rzepakowego.

    Sposób podania:

    1. Szaszłyki z krewetek i mango skrapiamy pozostałą marynatą, podajemy z ryżem i sałatką polaną dresingiem. Całość dekorujemy kumkwatem pokrojonym w grube plasterki i listkami świeżej kolendry