Szaszłyk z kurczaka

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Filet z kurczaka

    1500 g

    Pomidorki cherry lub koktajlowe

    30 szt.

    Pieczarki świeże małe

    20 szt.

    Cebula   

    max. 2 małe szt.

    Tłuszcz THOMY Combiflex 

    80 ml

    Sól i biały świeżo mielony pieprz

     

     

     

    Liście świeżej sałaty lub listki świeżych ziół

     

    WINIARY Majonez

    500 g

     

    Sposób przygotowania

    1. Filety z kurczaka pokroić w niezbyt grubą kostkę lub w bardzo cienkie plasterki i zwinąć je w „luźny rulonik”.
    2. Pokroić cebulę w poprzek na dwie równe połówki, po czym każdą połówkę pokroić w tzw.  „czosnek” czyli cząstki, a następnie rozdzielić na pojedyncze „płatki”.
    3. Na drewniane, wcześniej namoczone floki nabijać na przemian: kurczaki, pomidorki, pieczarki i „płatki” cebuli, zaczynając i kończąc każdy szaszłyk kurczakiem.
    4. Każdy szaszłyk przed smażeniem posolić i posypać pieprzem.
    5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex lub grillować posmarowany tłuszczem THOMY Combiflex, ze wszystkich stron na lekko złoty kolor sprawdzając przed zdjęciem z patelni lub grilla czy kurczak w środku nie jest surowy.
       
    6. Gorący szaszłyk podawać na sałatach lub ich mieszankach ewentualnie listkach świeżych ziół lub na dowolnych sałatkach warzywnych, ewentualnie surówkach.
    7. Oddzielnie podać WINIARY Majonez tak, aby można było każdy kawałek szaszłyka umoczyć w WINIARY Majonezie lub WINIARY Majonez nałożyć na każdy kawałek szaszłyka.
    8. Wskazówka: WINIARY Majonez nie nakładać wcześniej na gorący szaszłyk, gdyż może się rozwarstwić.