Tagliatelle / ośmiornica grillowana / sos pomarańczowy / bób / bazylia

    Składniki

    Makaron Tagliatelle WINIARY500 g
    Ośmiornica (macki)400 g
    Bób (obrany)150 g
    Listki świeżej bazylii 
    Sok z pomarańczy300 ml
    Masło 
    Fond drobiowy w paście CHEF 
    Szalotki 
    Białe wino 
    Liść laurowy 
    Ziele angielskie 
    Sól 
    Pieprz 

     

    Sposób przygotowania

    Ośmiornice gotujemy w wodzie z liściem laurowy oraz zielem angielskim przez około 40 minut. Następnie osuszamy ją z wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy przez około 5 minut. Szalotki kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Następnie na patelnie wlewamy białe wino, które odparowujemy , po czym dolewamy soku z pomarańczy i dodajemy fond drobiowy w paście CHEF. Wszystko razem odparowujemy. Na koniec podnosimy sos na maśle. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut. Następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Bób chwile parzymy, zdejmujemy z niego skórę i przesmażamy na maśle. Po usmażeniu dodajemy do sosu z makaronem . Po wyłożeniu wszystkiego na talerz dekorujemy listkami świeżej bazylii.