

Składniki
Makaron Tagliatelle WINIARY | 500 g |
Ośmiornica (macki) | 400 g |
Bób (obrany) | 150 g |
Listki świeżej bazylii | |
Sok z pomarańczy | 300 ml |
Masło | |
Fond drobiowy w paście CHEF | |
Szalotki | |
Białe wino | |
Liść laurowy | |
Ziele angielskie | |
Sól | |
Pieprz |
Sposób przygotowania
Ośmiornice gotujemy w wodzie z liściem laurowy oraz zielem angielskim przez około 40 minut. Następnie osuszamy ją z wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy przez około 5 minut. Szalotki kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Następnie na patelnie wlewamy białe wino, które odparowujemy , po czym dolewamy soku z pomarańczy i dodajemy fond drobiowy w paście CHEF. Wszystko razem odparowujemy. Na koniec podnosimy sos na maśle. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut. Następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Bób chwile parzymy, zdejmujemy z niego skórę i przesmażamy na maśle. Po usmażeniu dodajemy do sosu z makaronem . Po wyłożeniu wszystkiego na talerz dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Produkty wykorzystane w przepisie
