Tajska zupa rybna z noodles

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    • 300 g filetu z dorsza b/s
    • 100 g makaronu chińskiego (Noodles)
    • 1 pęczek cebuli dymki
    • 1 szt. kapusty Pak Choi
    • 1 szt. limonki (sok)
    • 150 ml Sosu Sojowego MAGGI
    • 50 ml oleju sezamowego
    • 1 szt. drobno posiekanej szalotki
    • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 1 szt. rozgniecionej trawy cytrynowej
    • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    • ½ szt. pokrojonej w cieniutkie krążki
    • papryczki chilli
    • 70 g Fondu rybnego w paście CHEF
    • 1 litr wody

    Sposób przygotowania

    1. Dorsza oczyszczamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą kroimy w 2 cm kostkę.Drugą część smażymy na oleju sezamowym z obu stron i odkładamy na bok.

    2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

    3. Fond rybny w paście CHEF rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Szalotkę, imbir, czosnek przesmażamy na oleju sezamowym. Podlewamy przygotowanym wywarem oraz Sosem Sojowym MAGGI. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i rozgniecioną trawę cytrynową. Całość zagotowujemy.

    4. Kapustę Pak Choi rozdzielamy na pojedyncze listki.

    5. Do naczynia wrzucamy makaron, zalewamy zupą z usuniętym korzeniem trawy cytrynowej. Na wierzch kładziemy usmażonego dorsza, kapustę Pak Choi i dekorujemy krążkami papryczki chilli oraz pokrojoną dymką.