Tajska zupa rybna z noodles

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    300 g filetu z dorsza b/s

    100 g makaronu chińskiego (Noodles)

    1 pęczek cebuli dymki

    1 szt. kapusty Pak Choi

    1 szt. limonki (sok)

    150 ml Sosu Sojowego MAGGI

    50 ml oleju sezamowego

    1 szt. drobno posiekanej szalotki

    3 drobno posiekane ząbki czosnku

    1 szt. rozgniecionej trawy cytrynowej

    2 łyżeczki świeżo startego imbiru

    ½ szt. pokrojonej w cieniutkie krążki

    papryczki chilli

    70 g Fondu rybnego w paście CHEF

    1 litr wody

     

     

     

    Sposób przygotowania

    1. Dorsza oczyszczamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą kroimy w 2 cm kostkę.Drugą część smażymy na oleju sezamowym z obu stron i odkładamy na bok.
    2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    3. Fond rybny w paście CHEF rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Szalotkę, imbir, czosnek przesmażamy na oleju sezamowym. Podlewamy przygotowanym wywarem oraz Sosem Sojowym MAGGI. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i rozgniecioną trawę cytrynową. Całość zagotowujemy.
    4. Kapustę Pak Choi rozdzielamy na pojedyncze listki.
    5. Do naczynia wrzucamy makaron, zalewamy zupą z usuniętym korzeniem trawy cytrynowej. Na wierzch kładziemy usmażonego dorsza, kapustę Pak Choi i dekorujemy krążkami papryczki chilli oraz pokrojoną dymką.