Tatar z łososia na sałatce z ogórka świeżego i sosem majonezowo czosnkowym

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    Filet z łososia bez skóry 280 g

    Cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę 30 g

    Ogórek świeży bez pestek pokrojony w drobną kostkę 50 g

    Olej 30 ml

    Sok z cytryny 15 ml

    Koperek świeży ¼ pęczka

    Sól i świeżo zmielony biały pieprz

    Ogórek świeży nie obierany pokrojony w cienkie plasterki 1 sztuka

    Sposób przygotowania

    1. Filety z łososia pokroić w drobną kostkę i wymieszać z olejem, cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i pokrojonym świeżym koperkiem.
    2. Pod koniec mieszania tatar doprawić solą i białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    3. Sos czosnkowy WINIARY wymieszać z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i sporą ilością koperku.
    4. Centralnie na płaskim dużym talerzu ułożyć plastry ogórka, które przed rozłożeniem najlepiej trzymać na kostkach lodu aby były chrupiące.
    5. Na rozłożone plasterki ogórka ustawić w ausztycherze do ¾ wysokości tatar z łososia, na który nałożyć sos czosnkowym i ogórkiem.
    6. Całość posypać drobno pokrojonym ogórkiem a na wierzch położyć filecik z cytryny oraz gałązkę koperku i posypać drobno pokrojoną papryką i ogórkiem.