Tatar z łososia na sałatce z ogórka świeżego i sosem majonezowo czosnkowym

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • Filet z łososia bez skóry                                                           280 g
    • Cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę                              30 g
    • Ogórek świeży bez pestek pokrojony w drobną kostkę               50 g
    • Olej                                                                                             30 ml
    • Sok z cytryny                                                                              15 ml
    • Koperek świeży                                                                        ¼ pęczka
    • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
    • Ogórek świeży nie obierany pokrojony w cienkie plasterki          1 sztuka

    Sposób przygotowania

    • Filety z łososia pokroić w drobną kostkę i wymieszać z olejem, cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i pokrojonym świeżym koperkiem.
    • Pod koniec mieszania tatar doprawić solą i białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    • Sos czosnkowy WINIARY wymieszać z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i sporą ilością koperku.
    • Centralnie na płaskim dużym talerzu ułożyć plastry ogórka, które przed rozłożeniem najlepiej trzymać na kostkach lodu aby były chrupiące.
    • Na rozłożone plasterki ogórka ustawić w ausztycherze do ¾ wysokości tatar z łososia, na który nałożyć sos czosnkowym i ogórkiem.
    • Całość posypać drobno pokrojonym ogórkiem a na wierzch położyć filecik z cytryny oraz gałązkę koperku i posypać drobno pokrojoną papryką i ogórkiem.