

Składniki
Tortilla | 10 szt. |
Filet z kaczki | 5 szt. |
Tymianek świeży | ½ pęczka |
Pieprz czarny „młotkowany” lub grubo zmielony | |
Tłuszcz THOMY Combiflex | 70 ml |
Sól | |
Ser Halloumi | 500 g |
Szpinak | 100 g |
Papryka czerwona świeża | 2-3 szt. |
WINIARY Sos Tatarski | 300 g |
Sposób przygotowania
- Piersi z kaczki ponacinać od strony skóry „w kratkę”. Tak przygotowane filety z kaczki posypać listkami świeżego tymianku i czarnym pieprzem „młotkowanym”, a następnie skropić THOMY Combiflexem tłuszczem. Zamarynowane filety z kaczki pozostawić na około 10-12 godzin w chłodnym miejscu.
- Po wyjęciu z lodówki piersi z kaczki posolić i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni zaczynając smażenie od strony skóry. Jeżeli jest taka konieczność należy dopiec kaczkę w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia i nagrzanym do temperatury 160°C.
- Tuż przed podaniem kaczkę kroimy w plastry o grubości nie większej jak 2-3 milimetry.
- Na tortille nałożyć opłukane i osuszone listki szpinaku na które położyć pokrojony w batoniki zgrillowany ser halloumu oraz pokrojone w jednocentymetrowej szerokości paski świeżej papryki czerwonej.
- Całość udekorować WINIARY sosem tatarskim, a na wierzch kłaść plastry ciepłej kaczki, po czym zawinąć możliwie jak najściślej.
Wskazówka szefa kuchni:
Kaczka po usmażeniu powinna być w środku lekko różowa czyli pomiędzy krwistą a średnio wysmażoną a skórka powinna być chrupiąca.
Plastry kaczki w tortilli powinny być lekko ciepłe przed podaniem.