Tortilla z kaczką, szpinakiem, serem halloumi i sosem tatarskim

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Tortilla                 

    10 szt.

    Filet z kaczki 

    5 szt.

    Tymianek świeży

    ½ pęczka

    Pieprz czarny „młotkowany” lub grubo zmielony

     

    Tłuszcz THOMY Combiflex

    70 ml

    Sól

     

    Ser Halloumi    

    500 g

    Szpinak                                   

    100 g

    Papryka czerwona świeża                          

    2-3 szt.

    WINIARY Sos Tatarski

    300 g

    Sposób przygotowania

    1. Piersi z kaczki ponacinać od strony skóry „w kratkę”. Tak przygotowane filety z kaczki posypać listkami świeżego tymianku i czarnym pieprzem „młotkowanym”, a następnie skropić THOMY Combiflexem tłuszczem. Zamarynowane filety z kaczki pozostawić na około 10-12 godzin w chłodnym miejscu. 
    2.  Po wyjęciu z lodówki piersi z kaczki posolić i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni zaczynając smażenie od strony skóry. Jeżeli jest taka konieczność należy dopiec kaczkę w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia i nagrzanym do temperatury 160°C.
    3. Tuż przed podaniem kaczkę kroimy w plastry o grubości nie większej jak 2-3 milimetry.
    4. Na tortille nałożyć opłukane i osuszone listki szpinaku na które położyć pokrojony w batoniki zgrillowany ser halloumu oraz pokrojone w jednocentymetrowej szerokości paski świeżej papryki czerwonej.
    5. Całość udekorować WINIARY sosem tatarskim, a na wierzch kłaść plastry ciepłej kaczki, po czym zawinąć możliwie jak najściślej.

    Wskazówka szefa kuchni:

    Kaczka po usmażeniu powinna być w środku lekko różowa czyli pomiędzy krwistą a średnio wysmażoną a skórka powinna być chrupiąca.

    Plastry kaczki w tortilli powinny być lekko ciepłe przed podaniem.