Tost z szarpaną wołowiną i sosem BBQ

Receptura na 10 porcji po 100 g

    Składniki

    • Pieczywo tostowe 20 kromek
    • Karkówka wieprzowa b/k 1800 g
    • MAGGI Przyprawa do mięs 80 g
    • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
    • Boczek wędzony b/ż 20 plasterków
    • Cebula cukrowa 150 g
    • Ogórki konserwowe 150 g
    • WINIARY Sos BBQ 400 g
    • Sałata rzymska lub lodowa 10 niezbyt dużych listków

    Sposób przygotowania

    1.    MAGGI Przyprawę do mięs mieszamy bardzo dokładnie z tłuszczem THOMY Combiflex.

    2.    Tak przygotowaną marynatą smarujemy karkówkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

    3.    Zamarynowaną karkówkę pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia z parowaniem i temperaturą 125 ˚C  oraz sondą 92˚C.

    4.    Upieczoną i lekko przestudzoną karkówkę rozdzielamy widelcem na „włókna”.

    5.    Plastry wędzonego boczku zapiekamy na chrupiąco tuż przed podaniem.

    6.    Obraną cebulkę kroimy w cienkie pół-plastry, a ogórki konserwowe w cienkie plasterki.

    7.    Poszarpaną i ciepłą wieprzowinę mieszamy z WINIARY Sosem BBQ i pokrojoną cebulą.

    8.    Kromki pieczywa tostowego zapiekamy pod „salamandrą” z dwóch stron na lekko złoty kolor.

    9.    Na tost układamy liść sałaty na który kładziemy upieczoną i poszarpaną wieprzowinę z WINIARY Sosem BBQ.

    10. Na wieprzowinę kładziemy plastry ogórka konserwowego i zapieczone plasterki wędzonego boczku.

    11.  Całość przykrywamy drugim tostem i „spinamy” wykałaczką.

    UWAGA! – Ogórek konserwowy i zapieczone plastry boczku wędzonego możemy pokroić w paski i połączyć razem z szarpanym mięsem. Ułatwi to sposób nakładania i serwowania zwłaszcza przy dużej ilości porcji.