Warzywa w tempurze

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • 200 g zielonej cukinii
    • 200 g czerwonej papryki
    • 200 g marchewki
    • 100 g grzybkow shimeji
    • 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
    • 1 limonka (sok)
    • 1 l Tłuszczu THOMY Combiflex
    • 150 g mix’u sałat (rzymskiej, rukoli, liści botwinki)
    • 150 g mąki pszennej
    • 150 g mąki ryżowej
    • 300-400 ml wody
    • 10 g sezamu prażonego jasnego
    • 10 g prażonych pestek dyni
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • kilka plasterków papryczki chilli żółtej i czerwonej
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania

    1. Warzywa myjemy, kroimy według uznania.

    2. Następnie marynujemy je w Sosie MAGGI Thai Sweet Chili przez 1 godzinę. 

    3. Tempura: Do miseczki wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ryżową. Dodajemy szczyptę soli oraz lodowatą wodę. Mieszamy.

    4. Warzywa odsączamy z Sosu MAGGI Thai Sweet Chili następnie zanurzamy w tempurze i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.

    5. Przygotowane warzywa podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili oraz mix’em sałat, okraszonym sokiem z limonki, oliwą, prażonym sezamem, pestkami dyni i papryczkami chilli.