Warzywa w tempurze

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    200 g zielonej cukinii

     

    200 g czerwonej papryki

     

    200 g marchewki

     

    100 g grzybkow shimeji

     

    200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili

     

    1 limonka (sok)

     

    1 l Tłuszczu THOMY Combiflex

     

    150 g mix’u sałat (rzymskiej, rukoli, liści botwinki)

     

    150 g mąki pszennej

     

    150 g mąki ryżowej

     

    300-400 ml wody

     

    10 g sezamu prażonego jasnego

     

    10 g prażonych pestek dyni

     

    20 ml oliwy z oliwek

     

    kilka plasterków papryczki chilli żółtej i czerwonej

     

    szczypta soli

     

     

    ​​​​​

    ​​​

    Sposób przygotowania

    1. Warzywa myjemy, kroimy według uznania.
    2. Następnie marynujemy je w Sosie MAGGI Thai Sweet Chili przez 1 godzinę. 
    3. Tempura: Do miseczki wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ryżową. Dodajemy szczyptę soli oraz lodowatą wodę. Mieszamy.
    4. Warzywa odsączamy z Sosu MAGGI Thai Sweet Chili następnie zanurzamy w tempurze i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.
    5. Przygotowane warzywa podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili oraz mix’em sałat, okraszonym sokiem z limonki, oliwą, prażonym sezamem, pestkami dyni i papryczkami chilli.