Wegetariański Chow Mein

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    • 3-4 ząbki czosnku
    • 40 g świeżego imbiru
    • 40 g czerwonej papryczki chilli
    • 1 duża szt. pokrojonej w cienkie paski marchewki
    • 1 szt. świeżej papryki żółtej
    • 1 szt. świeżej papryki zielonej
    • 50 g suszonych grzybów mun
    • 15 g brązowego cukru trzcinowego
    • 100 g kiełków fasoli mung
    • 100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa
    • 1 duża szt. ogórka świeżego, nieobranego
    • 200 g makaronu ryżowego wstążki
    • 80 ml MAGGI Sos Sojowy
    • 15 ml sosu sambal oelek
    • 10 ml octu ryżowego
    • 40 ml oleju sezamowego

    Sposób przygotowania

    1. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    2. Ogórek kroimy w bardzo cienkie, długie paski i mieszamy z makaronem.
    3. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą. Po namoczeniu odcedzamy i w razie potrzeby kroimy w cienkie paski.
    4. Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, a obrany imbir w bardzo cieniutkie "zapałki".
    5. Papryczkę chilli bez pestek kroimy w cieniutkie krążki.
    6. Paprykę świeżą zieloną i żółtą po wyfiletowaniu kroimy w bardzo cienkie paseczki.
    7. Marchewkę z czosnkiem, imbirem i papryczką chilli przesmażamy na oleju ryżowym (kolejność smażenia: imbir, czosnek, marchewka, papryka świeża, chilli).
    8. Pod koniec smażenia doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym i cukrem.
    9. Do warzyw dodajemy pędy bambusa i kiełki fasoli mung.
    10. Całość mieszamy i doprawiamy sosem sambal oelek oraz odrobiną oleju sezamowego.
    11. Na talerzu układamy makaron ze "wstążkami" z ogórka, a na wierzch nakładamy sałatkę warzywną (możemy dodać kolendrę, pokrojoną dymkę lub szczypiorek).