Wegetariański Chow Mein

Przepis na 4 porcje

    Składniki

    3-4 ząbki czosnku

    40 g świeżego imbiru

    40 g czerwonej papryczki chilli

    1 duża szt. pokrojonej w cienkie paski marchewki

    1 szt. świeżej papryki żółtej

    1 szt. świeżej papryki zielonej

    50 g suszonych grzybów mun

    15 g brązowego cukru trzcinowego

    100 g kiełków fasoli mung

    100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa

    1 duża szt. ogórka świeżego, nieobranego

    200 g makaronu ryżowego wstążki

    80 ml MAGGI Sos Sojowy

    15 ml sosu sambal oelek

    10 ml octu ryżowego

    40 ml oleju sezamowego

    Sposób przygotowania

    1. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    2. Ogórek kroimy w bardzo cienkie, długie paski i mieszamy z makaronem.
    3. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą. Po namoczeniu odcedzamy i w razie potrzeby kroimy w cienkie paski.
    4. Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, a obrany imbir w bardzo cieniutkie "zapałki".
    5. Papryczkę chilli bez pestek kroimy w cieniutkie krążki.
    6. Paprykę świeżą zieloną i żółtą po wyfiletowaniu kroimy w bardzo cienkie paseczki.
    7. Marchewkę z czosnkiem, imbirem i papryczką chilli przesmażamy na oleju ryżowym (kolejność smażenia: imbir, czosnek, marchewka, papryka świeża, chilli).
    8. Pod koniec smażenia doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym i cukrem.
    9. Do warzyw dodajemy pędy bambusa i kiełki fasoli mung.
    10. Całość mieszamy i doprawiamy sosem sambal oelek oraz odrobiną oleju sezamowego.
    11. Na talerzu układamy makaron ze "wstążkami" z ogórka, a na wierzch nakładamy sałatkę warzywną (możemy dodać kolendrę, pokrojoną dymkę lub szczypiorek).