Wegetariański CHOW MEIN

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • 2-3 ząbki czosnku
    • 70 g imbiru
    • 1-2 papryczki chilli
    • 80 g papryki świeżej zielonej
    • 80 g papryki świeżej żołtej
    • 80 g marchewki
    • 25 g suszonych grzybow mun
    • 100 g kiełkow fasoli mung
    • 100 g konserwowych pędow bambusa
    • 60 ml Sosu Sojowego MAGGI
    • 100 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
    • 150 g makaronu ryżowego
    • olej sezamowy
    • olej rzepakowy

    Sposób przygotowania

    1. Makaron ryżowy zalewamy bardzo gorącą wodą i pozostawiamy na około 5-6 minut.

    2. Suszone grzyby mun zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 20 minut, a następnie odcedzamy i kroimy w cienkie paski.

    3. Obrany imbir kroimy w bardzo cienkie słupki, a czosnek w cienkie plasterki, natomiast marchewkę w julienne.

    4. Wyfiletowaną paprykę zieloną i żołtą kroimy w paski o długości nie większej niż 5-6 cm, a papryczkę chilli w cienkie krążki

    5. Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy pokrojony imbir oraz czosnek i papryczkę chilli, a po zeszkleniu dodajemy marchew i na koniec paprykę zieloną razem z żołtą.

    6. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokrojone grzyby mun wraz z kiełkami fasoli mung, pędami bambusa i po wymieszaniu doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI.

    7. Tak przygotowaną sałatkę mieszamy przed podaniem z makaronem ryżowym i Sosem MAGGI Thai Sweet Chili. Całość możemy posypać listkami świeżej kolendry.