Wegetariański Ramen grzybowy

Składniki na 10 porcji

    Składniki

    WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian

    100 g/2000 ml wody

    Grzyby Shiitake (twardnik japoński)

     20szt.

    Olej rzepakowy do smażenia grzybów Shiitake

     

    Grzyby Mun suszone

    100g

    Grzyby Shimeji

    40-50szt

    Pasta Miso (jasna)

    20g

    Imbir świeży, obrany

    60g

    Trawa cytrynowa pokrojona i zgnieciona

    1szt.

    Czosnek

    2 ząbki

    Nasiona kolendry

    15g

    Kora cynamonowa (cała)

    10g

    Gwiazdki anyżu

    1-2szt.

    MAGGI Sos Sojowy

    20ml

    Dodatki:

     

    Makaron Soba


    200g

    Jajka przepiórcze ugotowane

    15szt.

    Kiełki fasoli Mung

    150g

    Cebula dymka


    100g

    Marchew pokrojona w julienne i sparzona


    150g

    Kapusta Pak Choi

    20 listków

    Papryczka Chilli czerwona

    1-2szt.

    Listki świeżej kolendry

     

    Sposób przygotowania

    Sposób przygotowania:

    1. WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian rozprowadzić we wrzątku, następnie po zagotowaniu zalać suszone grzyby Mun i po około 15-20 minutach odcedzić je z bulionu.
    2. Grzyby Mun po przestudzeniu pokroić w cienkie paski.
    3. Do przecedzonego wywaru dodać przyprawy: jasną pastę Miso, pokrojony w plasterki imbir, trawę cytrynową, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, nasiona kolendry, cynamon i gwiazdki anyżu.
    4. Bulion gotujemy na „wolnym ogniu” przez około 4-5 minut, a następnie wszystkie przyprawy odcedzamy.
    5. Grzyby Shiitake kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do przecedzonego wywaru. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone grzyby Mun i Shimeji.
    6. Bulion z grzybami po zagotowaniu doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym.

    Sposób podania:

    1. Gorący bulion z grzybami podajemy z ugotowanym makaronem Soba, sparzoną marchewką, ugotowanym wcześniej jajkiem przepiórczym, kiełkami fasoli Mung oraz listkami kapusty Pak Choi.
    2. Tak przygotowany Ramen posypujemy pokrojoną dymką cebuli, papryczką Chilli i listkami świeżej kolendry