Wołowina z czerwonym winem, zieloną fasolką, szalotkami i frytkami

    Składniki

    10 porcji

     

    Wołowiny z kością

    2600 g

    Wywar na bazie czerwonego wina:

     

    CHEF® Demi Glace w płynie

    800 ml

    CHEF® SIGNATURE Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście

    50 g

    Masła

    40 g

    Soli

    3 g

    Pieprzu

    1 g


    ​​​​​​ ​​​​​​

    Dekoracja:

     

    Małych pomidoków na gałązce

    400 g

    Zielonej fasolki

    400 g

    Szalotek

    50 g

    Masła

    30 g

    Frytek

    1000 g

    Sposób przygotowania

    1. Upiecz wołowinę w temperaturze 180°C przez około 2-3 godziny.
    2. Pomidory umyj, oprósz niewielka ilością soli i podpiecz je przez chwilę w piekarniku dla zintensyfikowania aromatu. Całość posyp odrobiną soli.
    3. W międzyczasie zredukuj CHEF® Demi Glace o 20% razem z pastą CHEF® SIGNATURE Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście. Następnie dodaj masło i całość dopraw solą i pieprzem.
    4. Zieloną fasolkę zblanszuj, dodaj masło i na koniec szalotki.
    5. Na koniec usmaż frytki i wyserwuj danie.
    6. Wskazówka od szefa kuchni:
    7. Serwuj pojedynczy stek, zamiast całej pieczeni.