Zapiekanka z mortadelą

Receptura na 10 porcji

    Składniki

    Bagietka pszenna krótka                                                        

    10 szt.

    CHEF Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem      

    100 g

    Sałata                                                                                     

    10 listków

    Mortadela                                                                              

     20 cienkich plasterków

    Oliwki zielone i czarne bez pestek                                     

    500 g

    Cebula czerwona                                                        

    500 g

    Bazylia świeża                                                              

    1 pęczek

    Oliwa z oliwek extra virgin             

    200 ml

    Ser parmezan lub typu parmezan stary na „grubym oczku”   

    300 g

    WINIARY Ketchup                                                            

    300 g

    Sposób przygotowania

    1. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, obie połówki zapiec od wewnątrz pod salamandrą lub na grillu po czym dolną część posmarować CHEF Przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem, a górną skropić oliwą z oliwek dobrej jakości.
    2. Na dolną część ułożyć dwa plastry mortadeli, pokrojone oliwki, pokrojoną w piórka cebulę oraz listki świeżej bazylii.
    3. Wskazówka: Zamiast układać oddzielnie warzywa i zioła można zrobić formę sałatki czyli pokroić drobno oliwki oraz cebulę i bazylię, a następnie wymieszać i skropić delikatnie oliwą z oliwek.
    4. Oliwki, cebulę i bazylię posypać startym parmezanem, zapiec, a następnie położyć liść sałaty i przykryć wierzchnią częścią bagietki.
    5. Kanapkę podawać podobnie jak hot doga, aby można było zawartość zapiekanki udekorować WINIARY Ketchupem.