Danie z ziemniaków

Ziemniaki „boulangere”

    Składniki

     

    Ziemniaki1000 g
    Cebula350 g
    Bouquet garni1 szt.
    Tłuszcz THOMY Combiflex80 ml
    Wino białe typu chardonney50 ml
    Jasny wywar drobiowy20 ml
    Demi glace20 ml
    Listki świeżego tymianku 
    Sól i biały pieprz mielony 

     

    Sposób przygotowania

    Przygotowanie ziemniaków:

    Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki o grubości około 0,5 mm i płuczemy w zimnej wodzie możliwie najdłużej tak, aby wypłukać jak najwięcej skrobi.

     

    Smażenie:

    Na teflonowej patelni rozgrzewamy tłuszcz THOMY Combiflex i smażymy partiami ziemniaki na złoty kolor i przekładamy do blaszki. Na patelni po smażeniu ziemniaków smażymy cebulę na lekko zloty kolor i pod koniec smażenia wlewamy wino i dusimy, aż do momentu odparowania połowy. Przekładamy do ziemniaków i delikatnie mieszamy, aby cebula i ziemniaki były wymieszane równomiernie .

     

    Pieczenie:

    Ziemniaki z cebulą posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy listki świeżego tymianku. Całość zalewamy wywarem drobiowym i demi glasem tak, aby sięgały do połowy wysokości ziemniaków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i pieczemy, aż ziemniaki z wierzchu się zrumienią . Jeżeli ziemniaki po zrumienieniu są jeszcze twarde, przykrywamy je folią aluminiową i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 135°C .

    Uwaga ! – ziemniaki nie dają się formować jednak są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju mięs oraz drobiu w sosach