Danie z ziemniaków

Ziemniaki fondantes

    Składniki

     

    Ziemniaki800 g
    Tłuszcz THOMY Combiflex20 ml
    Listki świeżego tymianku 
    Consomé Bulion w paście WINIARY10 g na 300 ml wody
    Sól i świeżo zmielony biały pieprz 

     

    Sposób przygotowania

    Obierz ziemniaki. Formuj w beczułki o siedmiu krawędziach i jednym boku bardziej płaskim niż pozostałe. Ziemniaki osusz papierowym ręcznikiem. Uformowane ziemniaki obsmaż na złoty kolor na patelni na tłuszczu THOMY Combiflex. Każdy ziemniak ułóż płaską stroną na blaszce (ziemniaków może być tylko jedna warstwa). Posyp solą i świeżo zmielonym białym pieprzem oraz listkami świeżego tymianku. Całość podlej wywarem drobiowym przygotowanym z Consomé Bulion w paście WINIARY (ilość wywaru musi być taka, aby sięgała nie więcej niż do połowy wysokości ułożonych ziemniaków). Przykryj folią aluminiową. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 1800 C.

    Uwaga:

    Pamiętaj o polewaniu ziemniaków wywarem drobiowym podczas pieczenia.