Zupa krem z brokuł z grzankami z sosu czosnkowego

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    • Brokuły świeże (można zastąpić mrożonymi)                          2 sztuki
    • Consomme bulion w paście Winiary                                       30 g/500 ml wody
    • Śmietanka 30%                                                                       250 ml
    • Bagietka                                                                                  ½ sztuki
    • Sos czosnkowy Winiary                                                           200 g
    • Pasta Harisa                                                                            1 płaska łyżka (ok. 20 g)
    • Kurkuma w proszku                                                                 1 plaska łyżeczka
    • Pieczona papryka bez skórki pokrojona w drobną kostkę       ½ sztuki
    • Szafran pręciki                                                                         1 opakowanie (1-2 g)
    • Kurkuma świeża                                                                      2 sztuki
    • Kolendra świeża                                                                      ¼ pęczka

    Sposób przygotowania

    • Połowę Sosu czosnkowego  Winiary wymieszać z połową szafranu oraz mieloną kurkumą i bardzo drobno pokrojoną świeżą kurkumą pozostawiając trochę świeżej kurkumy do dekoracji.
    • Drugą połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z pastą Harisa i pokrojoną drobno pieczoną paprykę.
    • Z każdej brokuły odciąć różyczka z głąba wydrążyć małe kuleczki lub pokroić w kostkę o bokach 0,5-0,6 centymetra.
    • Z 2-3 różyczek ściąć sam kwiat tak, aby uzyskać drobniutkie granulki do posypania po zupie.
    • Consomme bulion w paście Winiary rozprowadzić we wrzącej wodzie dodać sparzone różyczki brokuł i śmietankę.
    • Po zagotowaniu całość miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    • Bagietkę pokroić w cienkie kromki lub prostokątne grzanki i zapiec z dwóch stron na lekko złoty kolor.
    • Gorącą zupę przelać na głęboki talerz, dodać kuleczki z głąba brokuł a całość posypać kolendrą i świeżą kurkumą.
    • Na połowę grzanek nałożyć sos czosnkowy z pastą Harisa a na drugą połowę sos czosnkowy z kurkumą.
    • Grzanki podawać, jako dodatek do różnego rodzaju zup kremów.