Zupa krem z brokuł z grzankami z sosu czosnkowego

Receptura na 4 porcje

    Składniki

    Brokuły świeże (można zastąpić mrożonymi) 2 sztuki

    Consomme bulion w paście Winiary 30 g/500 ml wody

    Śmietanka 30% 250 ml

    Bagietka ½ sztuki

    Sos czosnkowy Winiary 200 g

    Pasta Harissa 1 płaska łyżka (ok. 20 g)

    Kurkuma w proszku 1 plaska łyżeczka

    Pieczona papryka bez skórki pokrojona w drobną kostkę ½ sztuki

    Szafran pręciki 1 opakowanie (1-2 g)

    Kurkuma świeża 2 sztuki

    Kolendra świeża ¼ pęczka

    Sposób przygotowania

    1. Połowę Sosu czosnkowego  Winiary wymieszać z połową szafranu oraz mieloną kurkumą i bardzo drobno pokrojoną świeżą kurkumą pozostawiając trochę świeżej kurkumy do dekoracji.
    2. Drugą połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z pastą Harisa i pokrojoną drobno pieczoną paprykę.
    3. Z każdej brokuły odciąć różyczka z głąba wydrążyć małe kuleczki lub pokroić w kostkę o bokach 0,5-0,6 centymetra.
    4. Z 2-3 różyczek ściąć sam kwiat tak, aby uzyskać drobniutkie granulki do posypania po zupie.
    5. Consomme bulion w paście Winiary rozprowadzić we wrzącej wodzie dodać sparzone różyczki brokuł i śmietankę.
    6. Po zagotowaniu całość miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    7. Bagietkę pokroić w cienkie kromki lub prostokątne grzanki i zapiec z dwóch stron na lekko złoty kolor.
    8. Gorącą zupę przelać na głęboki talerz, dodać kuleczki z głąba brokuł a całość posypać kolendrą i świeżą kurkumą.
    9. Na połowę grzanek nałożyć sos czosnkowy z pastą Harisa a na drugą połowę sos czosnkowy z kurkumą.
    10. Grzanki podawać, jako dodatek do różnego rodzaju zup kremów.