Sposób rozdrabniania warzyw

Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw

  • julienne „zapałki” o długości od 3 do 4 cm i grubości do 1 mm

  • brunoise bardzo drobna kostka o grubości od 1 do 2 mm

  • jardinière kostka o bokach od 3 do 4 mm

  • macédoine kostka o bokach około 5 mm

  • mirepoix bardzo nieregularna kostka o bokach od 1 do 3 cm

  • bátonnet „paluszki” o długości od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 cm

  • printanière małe beczułki o długości 4 cm , odpowiednik kokotek ziemniaczanych

  • boquetiere małe beczułki o długości 4 cm , odpowiednik kokotek ziemniaczanych

  • paysanne bardzo płaska kostka o bokach od 8 do 10 mm

  • emince krojenie w bardzo cienkie pół-plasterki lub plasterki

  • Vichy sposób krojenia tylko marchewki w talarki o grubości 1-2 mm

  • gwizdki sposób krojenia głównie marchewki, przekrojonej wzdłuż i pokrojonej następnie w skośne pół-plasterki

 

Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania ziemniaków

 

  • ziemniaki paille ziemniaki pokrojone w bardzo cienką „słomkę”

  • ziemniaki pont neuf ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do 6 cm i grubości 1 cm

  • ziemniaki mignonnettes ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do 6 cm i grubości 0,5 cm

  • ziemniaki allumettes ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do 6 cm i grubości od 2,5 do 3 cm

  • ziemniaki a l’anglaises beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości od 5 do 6 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 2 cm

  • ziemniaki château beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości od 6 do 7 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 3 cm

  • ziemniaki cocottes małe beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości do 4 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 0,5 cm

  • ziemniaki fondantes beczułki uformowane jak poprzednie wzory z tą różnicą, że każda sztuka musi mieć jedną stronę zupełnie płaską od jednego do drugiego końca, długość od 6 do 7 cm i szerokości w najgrubszym miejscu od 3 do 4 cm, czyli ½ ziemniaka chateau

  • ziemniaki noisettes ziemniaki drążone – kuleczki

  • ziemniaki parmentiere ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 0,5 cm

  • ziemniaki rissollées ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm