WINIARY

WINIARY MAKARON NITKI PIĘCIOJAJECZNY 1,2 kg

Opis

Makaron WINIARY Nitki wytwarzany jest tradycyjną metodą, według sposobów zaczerpniętych z kuchni naszych babć. Jest produktem otrzymanym przez połączenie mąki z pszenicy zwyczajnej, mąki z pszenicy durum, jajek i wody. Ten rodzaj tłoczonego makaronu ma kształt walcowaty o krótkich, owalnych, cienkich nitkach. Jest odpowiednio uformowany i wysuszony.

 

Makaron WINIARY Nitki charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz wyśmienitym smakiem. Jest bogatym źródłem węglowodanów (stanowią około 70% masy) oraz białka, tłuszczy, witamin, minerałów i błonnika.

 

Makaron WINIARY Nitki nadaje się idealnie jako dodatek do zup, głównie do rosołu i zupy pomidorowej, ale również świetnie się sprawdzi do różnego rodzaju sałatek, zapiekanek, placków, dań orientalnych oraz potraw słodkich, uwielbianych przez dzieci. Można go serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

Makaron WINIARY Nitki to jedyny makaron 5-jajeczny w formacie do gastronomii (powyżej 1 kg):

 

·W porównaniu do makaronów bezjajecznych nasz jest bardziej sprężysty

·Jajka w naszym makaronie sprawiają, że ma domowy smak i ładną żółtą barwę

·Jajka powodują, że makaron dłużej przechowuje się w podgrzewaczach, jest stabilniejszy niż makarony bezjajeczne.

Składniki

mąka z pszenicy zwyczajnej, mąka z pszenicy durum, masa jajowa pasteryzowana 20%.

Wartości odżywcze:

 

Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu przed ugotowaniem

Wartość energetyczna

1576 kJ / 372 kcal

Tłuszcz (w tym tłuszcze nasycone)

3,2 g (1,1 g)

Węglowodany (w tym cukry)

71,0 g (2,7 g)

Błonnik

3,7 g

Białko

13,0 g

Sól

0,09 g

 

Sposób przygotowania

Zagotować 1 litr wody na 100 g makaronu.

 

Gotować na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

 

Dokładny czas gotowania dostosować do indywidualnych upodobań, co do twardości ugotowanego makaronu.

Proponowany czas gotowania 3 minuty.

 

Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.