Sandacz panierowany w orzechach na duszonych wiśniach
Sandacz panierowany w orzechach na duszonych wiśniach. Delikatne mięso otulone chrupiącą panierką z orzechów, podane z aromatycznymi duszonymi wiśniami.
Składniki
- Filet z sandacza bez skóry 600 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 40 ml (2 łyżki)
- Orzechy włoskie (łuskane)
- Masło 100 g
- Bułka tarta 80 g
- Drylowane wiśnie 500 g
- Wino czerwone typu Cabernet 80 ml
- Średnie jabłko 1 szt.
- Miód 40 g (2 łyżki)
- Sól
- Biały pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
-
1Miękkie masło wyrób z posiekanymi orzechami włoskimi oraz bułką tartą. Pod koniec wyrabiania dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki. Po ochłodzeniu masę rozwałkuj na płaski „placek” o grubości około 0,5 centymetra i pokrój na szerokie paski, połóż na to usmażoną rybę. Filet z sandacza pokrój na porcje i posyp solą oraz białym pieprzem, następnie usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex, tak, aby ryba w środku była lekko niedosmażona.
-
2Uwaga! – patelnię po smażeniu ryby pozostaw nie umytą, aby przygotować na niej sos.
-
3Pociętą w „paski” mieszankę masła, orzechów i bułki tartej połóż na przesmażone porcje ryby i przed podaniem wstaw do zapieczenia pod „salamandrę” ewentualnie do mocno nagrzanego piekarnika. Wino wlej na patelnię po smażeniu ryby i gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości po czym dodaj połowę wiśni i miód. Po zagotowaniu dokładnie zmiksuj, delikatnie dopraw szczyptą soli i „wkręć” kawałek zimnego masła. Drugą połowę rozmrożonych wiśni wraz z jabłkiem pokrojonym w bardzo cienkie paseczki włóż do gotowego sosu i zagotuj.
-
4Sposób podania: Centralnie na talerzu ułóż sos z wiśniami i jabłkiem, na nich połóż zapieczoną rybę, a obok dodatki, np. ugotowane i podsmażone ziemniaki.