
II edycja konkursu Garden Gourmet Young Culinary Cup!
Garden Gourmet Young Culinary Cup to konkurs przeznaczony dla szkół średnich o profilu gastronomicznym. To inicjatywa wpisująca się w program szkoleniowy Nestlé YOCUTA (Young Culinary Talents), który pomaga młodym szefom kuchni rozwijać swoje umiejętności. Uczestnicy konkursu mają możliwość zdobywania doświadczenia pod nadzorem doświadczonych szefów kuchni.
Udział w konkursie to doskonała szansa, dla uczniów szkół średnich gastronomicznych, aby wykazać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami i zaprezentować pomysły na wyjątkowe dania z użyciem roślinnych produktów marki GARDEN GOURMET! 🌱
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Poniżej znajdziesz niezbędne dokumenty:
PÓŁFINAŁY - ZNAMY MIEJSCA I TERMINY
- Malinowo
Data: 7 listopada
Szkoła: Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie
Adres: Malinowo 10, 13-200 Malinowo - Kraków
Data: 13 listopada
Szkoła: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
Adres: ul. Jana Zamoyskiego 6, 30-523 Kraków
- Poznań
Data: 14 listopada
Szkoła: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu
Adres: ul. Podkomorska 49, 60-326 Poznań - Tychy
Data: 19 listopada
Szkoła: Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Adres: ul. Browarowa 1a, 43-100 Tych
FINAŁ KONKURSU
- Rzeszów
Data: 27 listopada
Szkoła: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
Adres: Spytka Ligęzy 12, 35-065 Rzeszów
|
|
|
|
Przygotuj się na wyzwanie i weź udział w naszym konkursie! Proces konkursowy jest prosty i przejrzysty. Zachęcamy do zapoznania się z oficjalnym Regulaminem Konkursu, który jest dostępny pod poniższym linkiem
W regulaminie konkursu znajdziesz wszystkie istotne informacje dotyczące przebiegu, zasad udziału i procesu zgłoszeń. Poniżej przedstawiamy skrócony model konkursu, abyś mógł się z nim zapoznać:
- Wysłanie przez Szkołę Średnią o profilu Gastronomicznym na adres mailowy wskazany w Regulaminie Konkursu wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z materiałami przygotowanymi przez zespół szkoły.
- Weryfikacja nadesłanych zgłoszeń i zaproszenie wybranych zespołów do udziału w drugim etapie eliminacji.
- Półfinały, czyli gotowanie na żywo potrawy z wykorzystaniem produktów marki Garden Gourmet w jednej z czterech lokalizacji na terenie Polski.
- Wyłonienie przez Jury po jednym dwuosobowym zwycięskim zespole z każdego z czterech Półfinałów biorąc pod uwagę powiązanie tematu pracy konkursowej ze sztuką kulinarną, kreatywność, pomysłowość, indywidualizm, wartości artystyczne, walory estetyczne i ogólne wrażenie.
- Finał Konkursu odbędzie się w Rzeszowie, gdzie wyłonieni finaliści wezmą udział w ostatecznej konkurencji przygotowując i prezentując ponownie autorski przepis. Tego dnia nastąpi ogłoszenie przez Jury zwycięskiego zespołu, który otrzyma Nagrodę główną.
Nagrodą główną w konkursie jest tygodniowy staż w renomowanej restauracji, pod okiem Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza.
To niezwykła okazja, która otwiera drzwi do fascynującego świata profesjonalnej kuchni. Podczas tego wyjątkowego stażu, zwycięzcy będą mieli możliwość obserwowania i współpracy z doświadczonym szefem kuchni oraz zdobycia nieocenionego doświadczenia praktycznego. Będą mogli uczestniczyć w procesie przygotowywania wykwintnych dań, eksperymentować z różnymi technikami kulinarnymi, poznawać tajniki komponowania menu i dbania o najwyższą jakość potraw.