
- Aktualności
- Nowości
Buitoni - historia i tradycja włoskiej kuchni
Buitoni to marka, która od ponad 190 lat dostarcza konsumentom smaków włoskiej kuchni. Została założona w 1827 roku w malowniczym Sansepolcro w Toskanii przez Giulię i Giovanbattistę Buitoni. Marka szybko zyskała renomę, ponieważ Giulia, która pieszczotliwie zwana jest Mamą Giulią, przykładała ogromną wagę do doboru składników, a gotowane przez nią dania przygotowywane były z pasją i zaangażowaniem.
Na początek oferta Buitoni w Polsce będzie obejmować pulpy oraz sosy pomidorowe, doskonałe do użycia zarówno w restauracjach, jak i w firmach cateringowych, czy zajmujących się przygotowywaniem diet pudełkowych.
Pomidory są doceniane przez konsumentów nie tylko przez ich wysokie walory smakowe i wachlarz możliwości w codziennych posiłkach, ale również za cenne wartości odżywcze. Sprawdzą się jako element zbilansowanej diety zarówno dzieci jak i osób dorosłych. Poszczególne odmiany pomidora różnią się między sobą ilością wody i zawartością związków odżywczych, w tym korzystnych dla zdrowia związków polifenolowych1. Główną rolę odgrywa tu grubość skórki czy też ilość pestek, która może być różna u danych odmian. Sosy na bazie pomidorów znajdują tak szerokie zastosowanie w potrawach, że warto posiadać je w kuchni, aby łączyć smak i wartości odżywcze na naszym talerzu.