Czy dieta roślinna to dieta dla planety?
W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej społeczeństwa, restauratorzy odgrywają kluczową rolę w promowaniu zrównoważonego sposobu żywienia. Jednocześnie konsumenci nie chcą rezygnować z wysokich walorów smakowych czy komfortu korzystania z oferty gastronomicznej.
Przypadający na 22 kwietnia Światowy Dzień Ziemi to świetna okazja do refleksji nad tym, jak to, co jemy, wpływa na środowisko oraz jak odpowiednią ofertą ułatwić konsumentom korzystne wybory żywieniowe.
Czym jest Dieta Planetarna?
Sposób żywienia oparty w znacznej mierze o produkty roślinne niesie za sobą szereg korzyści: pod warunkiem odpowiedniego zbilansowania dań może być korzystny zarówno dla zdrowia człowieka jak i dla środowiska. To właśnie z połączenia tych dwóch wartości: zdrowia społeczeństwa oraz dobrostanu planety, naukowcy stworzyli podstawy „Diety Planetarnej”.
Zalecenia opublikowane w 2019r. przez Komisję EAT-Lancet* nie są skierowane do wybranej wąskiej grupy, a do ogółu zdrowych dorosłych. Elastyczny zbiór zaleceń pozwala na dostosowanie dań i posiłków do kulturowych tradycji, osobistych preferencji czy potrzeb żywieniowych. Naukowe podstawy diety wskazują właściwy kierunek zmian w modelu żywienia, ale nie narzucają sztywnych ram, co pozwala na twórcze i świeże podejście do kreacji dań i całego menu.
Co serwować dla zdrowia i z troską o planetę?
Produkty zalecane w diecie planetarnej to przede wszystkim: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz nasiona roślin strączkowych, z dużym naciskiem na lokalne pochodzenie składników. Równocześnie rekomendowane jest zmniejszenie konsumpcji mięsa (szczególnie czerwonego), jego przetworów, nabiału oraz cukru.
„Zalecane produkty dostarczają błonnik, witaminy i składniki mineralne, a przy tym mają niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, dlatego są tak wartościowe z żywieniowego punktu widzenia. Jednocześnie ich produkcja jest mniej obciążająca dla środowiska naturalnego niż produkcja odzwierzęca”- tłumaczy Katarzyna Kałaska, Starszy Specjalista ds. Żywienia.

Czy branża HoReCa może odegrać rolę promowaniu zaleceń diety planetarnej?
Oczywiście! „Zapewnienie konsumentom dostępu do zrównoważonych, a przy tym atrakcyjnych smakowo i wizualnie opcji, to podstawy element systemowej zmiany w sposobie żywienia”- kontynuuje Katarzyna Kałaska.
Korzystając z sezonowych lokalnych warzyw i owoców oraz inspirując się zarówno kuchniami świata, jak i regionalnymi i tradycyjnymi potrawami, można stworzyć atrakcyjne i oryginalne menu. Takie podejście z jednej strony umożliwia dopasowanie oferty do profilu restauracji, a z drugiej strony pomaga wyróżnić się na rynku i przekonać do roślinnej kuchni coraz więcej osób, nie tylko zdeklarowanych wegan i wegetarian.
„To właśnie profesjonalni Szefowie Kuchni potrafią „odczarować” dania roślinne i produkty powszechnie uznawane za trudne, czasochłonne w przygotowaniu i mało popularne. Dzięki swoim umiejętnościom, zmieniają postrzeganie roślinnych produktów oraz inspirują do tworzenia nowych smacznych dań z ich wykorzystaniem.
To nieustanna podróż w kierunku odkrywania nowych potraw. Ja sama pracując z produktami roślinnymi już od 4 lat, cały czas poznaje nowe możliwości. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie przekonuje do wprowadzenia zmian w sposobie odżywiania tak skutecznie, jak dawanie dobrych przykładów i stwarzanie okazji do próbowania kuchni roślinnej na wysokim poziomie. A dzięki produktom GARDEN GOURMET® jest to teraz naprawdę proste” – dodaje Monika Gwiazda Doradca Kulinarny na co dzień pracujący z marką GARDEN GOURMET®

Marka GARDEN GOURMET, która powstała na długo przed sformułowaniem zaleceń Diety Planetarnej, dzięki swojej misji: „sprawić, by świat zakochał się w żywności pochodzenia roślinnego, by pomóc uczynić świat lepszym miejscem”, idealnie wpisuje się w założenia tej diety.
Portfolio produktów GARDEN GOURMET® stale rośnie i w tym roku wzbogaciło się już o 3 nowe pozycje: GARDEN GOURMET® Sensational Pulled Fillet stanowiący świetną roślinną alternatywę dla szarpanego kurczaka, GARDEN GOURMET® Sensational™ Crispy Tenders, również będący alternatywą dla drobiu oraz GARDEN GOURMET® Wegański Kotlet Mielony- będący odpowiednikiem tradycyjnego kotleta pożarskiego. Wszystkie 3 produkty są bogate w białko oraz są źródłem błonnika.