
- Aktualności
- Kulinaria
Dzień Dziecka z GARDEN GOURMET i Nestlé Professional
Warsztaty kulinarne z elementami edukacji żywieniowej.
1 i 2 czerwca w Energylandii obyło się wyjątkowe wydarzenie z okazji Dnia Dziecka - warsztaty kulinarne z elementami edukacji żywieniowej, które nie tylko dostarczyły uczestnikom świetnej zabawy, ale także pozwoliły poznać podstawy odpowiedniego komponowania posiłków.
Warsztaty dla dzieci zostały zorganizowane na świeżym powietrzu przed strefą restauracyjną pod szyldem marki GARDEN GOURMET – “The Hall of Columns made with Garden Gourmet”.
Młodzi uczestnicy pod okiem profesjonalnych kucharzy, podzieleni na grupy, mogli poczuć się jak prawdziwi szefowie kuchni.
Ze wsparciem ekspertów Nestlé dzieci przygotowały smaczne potrawy, których następnie mogły skosztować wraz z rodzicami.
Warsztaty prowadzili: Katarzyna Kałaska, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska oraz szefowie kuchni Nestlé Professional, Paweł Barabasz i Piotr Sekuła, którzy z entuzjazmem i zaangażowaniem wspierali młodych kucharzy. Dzięki dostępowi do mineralnej, niegazowanej wody dla dzieci Nałęczowianka Junior uczestnicy mogli natomiast zadbać o swoje prawidłowe nawodnienie podczas wydarzenia.
W dwudniowym wydarzeniu w Energylandii wzięło udział łącznie 120 dzieci. W odbywających się co godzinę warsztatach, dzieci wraz z kucharzami mogli stworzyć, wybrane przez siebie, autorskie roślinne propozycje. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia każdy z uczestników mógł wybrać jedno z dwóch dań do przygotowania:
- Mini wrap z roślinną koftą, warzywami i dipem z wykorzystaniem GARDEN GOURMET Sensational Burger,
- Roślinne klopsiki w sosie pomidorowym z kaszą bulgur i warzywami – na bazie produktu GARDEN GOURMET Wegańskie Klopsiki, idealnego do stworzenia pysznego obiadu.
Dzieci przyrządziły wybrane przez siebie potrawy, jednocześnie zdobywając wiedzę na temat wartości odżywczych poszczególnych składników i zbilansowanej diety. Udział w tego rodzaju aktywnościach nie tylko rozwija umiejętności kulinarne wśród najmłodszych, ale również kształtuje dobre nawyki żywieniowe i świadomość dotyczącą znaczenia składników odżywczych dla funkcjonowania ich organizmu. Dzieci miały okazję spróbować nowych warzyw, aby później z nich komponować smaczne i kolorowe dania. Ponadto nauka przygotowywania posiłków pomaga dzieciom zrozumieć, jak ważna jest zrównoważona dieta, bogata w witaminy, minerały, białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze, co przekłada się na ich rozwój i dobre samopoczucie.
Po angażujących warsztatach przyszedł czas na degustację. Młodzi kucharze z dumą prezentowali swoje kulinarne dzieła, których mogli spróbować także rodzice. Opiekunowie skosztowali roślinnych klopsików w sosie pomidorowym oraz świeżej sałatki z GARDEN GOURMET Wegańskie Kąski.
“The Hall of Columns made with Garden Gourmet” to pierwsza w Polsce strefa restauracyjna pod szyldem GARDEN GOURMET, która już od ponad roku działa w Energylandii, Parku Roller Coasterów nr 1 w Europie. W menu znajdują się potrawy wegetariańskie i wegańskie, opracowane przez doradców kulinarnych Nestlé Professional z użyciem produktów marki GARDEN GOURMET. Dzięki ofercie strefy restauracyjnej Goście, podczas swojego pobytu w Parku, mogą wybrać wartościowy, roślinny posiłek i budować wśród najmłodszych świadomość istoty diety planetarnej oraz zrównoważonej produkcji żywności.
“The Hall of Columns made with Garden Gourmet” znajduje się w części AQUALANTIS. Zapraszamy do odwiedzenia strefy restauracyjnej pod szyldem GARDEN GOURMET i udziału w przyszłych wydarzeniach, o których będziemy na bieżąco informować na naszych social mediach.