Monoporcje

Monoporcje - co to jest?

Monoporcje to jedne z najbardziej popularnych deserów restauracyjnych i nie tylko. Zachwycają swoją strukturą, kształtem i smakami. Różnokolorowe porcje słodkiej rozkoszy mogą mieć wiele zaskakujących odsłon.

Dlaczego ich popularność nie spada? Moim zdaniem są jak spersonalizowany torcik. Każdy z nich jest stworzony specjalnie dla jednej osoby, co sprawia, że są one jak „prezenciki” na zakończenie uczty. Nie od dzisiaj wiadomo, że po wizycie w restauracji najmocniej pamiętamy właśnie to, co było zwieńczeniem dań – słodkie zaskoczenie w postaci dopracowanego deseru. Z tym miłym wspomnieniem wracamy pamięcią do miejsca, w którym spędziliśmy czas.

Bardzo ważne jest, aby monoporcje zachwycały nie tylko wyglądem, ale także strukturą, czyli kremowością, świeżością i chrupkością. W środku tych małych torcików może się dziać bardzo dużo. Czasami wypływa z nich półpłynny karmel, innym razem napotykamy na strzelające owocowe kulki. Bywa, że czarny zamszowy monodeser po przekrojeniu jest śnieżnobiały, a w środku znajduje się ganasz z tropikalnych owoców. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

W każdej kulinarnej wariacji towarzyszy nam podstawa, czyli inaczej mówiąc bazowe smaki, takie jak wanilia, czekolada, karmel czy truskawka. Wanilia to zdecydowanie jeden z najbardziej wdzięcznych smaków, który doskonale łączy się z większością owoców, orzechów i ciast. Doskonałą inspiracją jest produkt NESTLÉ DOCELLO – Mus o smaku waniliowym. Pozwala na łączenie z innymi produktami, zachowując idealną konsystencję. Jest doskonałą bazą do wypełnienia forem silikonowych pod desery. To sprytne rozwiązanie technologiczne.

Monoporcja
Fot. Krysia Lemańska - Fotografia

Pieczołowicie przygotowane monoporcje doskonale sprawdzają się jako tort na uroczystościach, takich jak wesele. Podane na małych talerzykach ułożone na pięciopiętrowej paterze prezentują się nietuzinkowo i zastępują krojone ciasto. Swoim kolorem, smakiem i wyglądem mogą „dopasować się” do myśli przewodniej przyjęcia.

W kuchni często brakuje czasu, szczególnie kiedy odwiedzą nas nieoczekiwani goście. Ten problem często pojawia się w restauracjach. Dzięki produktom NESTLÉ DOCELLO cukiernik, kucharz lub osoba nawet z mniejszym stażem pracy jest w stanie przygotować takie desery jak crème brûlée, panna cotta czy mus czekoladowy nawet w kilka minut. W dzisiejszej kuchni gotowość na różne sytuacje jest bardzo istotna, dlatego dobrze mieć kilka sprawdzonych i jakościowych rozwiązań.

 

Autor:

Portret Wojciecha Harapkiewicza, 

WOJCIECH HARAPKIEWICZ

Szef Kuchni
Restauracja Boreczna

Ambasador Nestlé Professional