MAGGI TEXICANA SALSA 500 ml

Ognisty sos MAGGI® Texicana salsa z papryczkami chilli jest przygotowywany według oryginalnej receptury i nadaje potrawom typowy meksykański smak. ​

Zimny sos składa się z owocowych pomidorów, ognistego (meksykańskiego) chili jalapeño, czerwonej i zielonej papryki oraz typowych przypraw (kminku i kolendry). ​

Idealnie nadaje się do przyprawiania, uszlachetniania i przyprawiania sosów na ciepło i zimno, zup, warzyw i wielu innych potraw. Sprawdzi się także jako marynata do mięs. Bardzo dobrze łączy się zarówno z majonezem, jak i śmietanką.​



Salsa na zimno jest gotowa do użycia i może być podawana bezpośrednio jako dip z nachosami, frytkami, tacos i innymi daniami. Może uatrakcyjnić smakiem burgery, kanapki, steki i grillowane potrawy.​

Składniki: przecier pomidorowy 40,5%, woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, papryka chili-jalapeno 2,3%, sól jodowana, papryka 1,3%, cebula 1,2%, koncentrat soku z czerwonych buraków, aromat naturalny, przyprawy, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa). Może zawierać: SELER i MLEKO.​

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Wartość energetyczna 404 kJ / 95 kcal
Tłuszcz  0,2 g
- w tym kwasy nasycone 0,0 g
Węglowodany (w tym cukry) 20,9 g (18,0 g)
Błonnik 1,3 g
Białko 1,0 g
Sól 2,5 g

Idealny do przygotowania i doprawiania sosów, zup, warzyw i wszelkiego rodzaju dań. Madaje potrawą typowy meksykański smak.

Do przyprawiania: gulaszy (chilli con carne), sałatek (z wołowiną, z makaronem, z cykorii), dipów (guacamole, sos koktajlowy).

Do maczania: wszystkich rodzajów dań ze smażonych ziemniaków (frytki, chipsy), specjałów meksykańskich (tacos, nachos).

Do podkreślenia smaku: hamburgerów, steków, grillowanego kurczaka/pulardy, kanapek i sosów barbecue do mięs, drobiu i ryb z grilla.

Pikantny gotowy do podania sos na bazie przecier pomidorowego (35%), kawałków pomidorów (7,5%) z dodatkiem papryki chilli – jalapeno (2,9%). 

Po pierwszym otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 5-7 °C.