Łukasz Jończyk

Starszy Doradca Kulinarny
Portret Łukasza Jończyka, eksperta kulinarnego

Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął od praktyki w jednym z kieleckich hoteli, następnie pracował tam na różnych stanowiskach łącznie 11 lat zdobywając wiedzę z zakresu kuchni europejskiej jak i azjatyckiej.

Po tym czasie karierę kontynuował jako kreator menu sieci 40 restauracji z rybami i owocami morza, dzięki czemu ma bardzo dużą wiedzę na ten temat. Lubi proste, ale ciekawe połączenia smakowe, czego doskonałym przykładem jest jedno z jego wielu popisowych dań - smażone krewetki z karmelem, chili, czosnkiem i cynamonem.

Lubi dzielić się swoim doświadczeniem, prezentować różne kulinarne sztuczki i inspirować innych. Dodatkowo poza pracą często angażuje się w różne akcje społeczne, jako członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Łukasz Jończyk