Zupa krem z marchewki i grzanką z oliwek i filecików anchois

 Wyjątkowa zupa krem z marchewki z dodatkiem chrupiącej grzanki z oliwek i filecików anchois. Wykorzystaj Consommé Bulion w paście Winairy, by wzbogacić smak.

Składniki
  • Marchewka 800 g
  • Consommé Bulion w paście Winairy 40 g
  • Purée ziemniaczane Maggi 2-3 łyżki
  • Woda 600 ml
  • Śmietanka 30% 400 ml
  • Chleb razowy 2-3 kromki
  • Zmiksowane suszone grzyby 1 mała łyżeczka
  • Mielony kardamon
  • Imbir mielony
  • Listki świeżych ziół
  • Bułka pszenna/pieczywo tostowe 10 sztuk długich wąskich kromek
  • Oliwa z oliwek 4-5 łyżek
  • Oliwki czarne 300 g
  • Filety anchois 150 g
  • Starta skórka z cytryny
  • Posiekane listki świeżej bazylii
  • Śmietanka 30% 150 ml
  • Sok z wyciśniętej cytryny
Sposób przygotowania
  • 1
    Obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki gotujemy „na wolnym ogniu” do miękkości w bulionie przygotowanym z wody i Consommé Bulion w paście Winairy
  • 2
    Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę
  • 3
    Gdy marchewka jest miękka, zupę miksujemy a w trakcie miksowania dosypujemy Purée ziemniaczane Maggi
  • 4
    Kromki chleba razowego suszymy w piekarniku lub pozostawiamy do momentu kiedy sczerstwieją
  • 5
    Suche kromki chleba miksujemy a pod koniec miksowania dodajemy kardamon i imbir
  • 6
    Pieczywo pszenne/tostowe kroimy w cienkie kromki, które kroimy w długie paski
  • 7
    Pokrojone pieczywo smażymy na grillu z dwóch stron
  • 8
    Oliwki i fileciki anchois miksujemy i doprawiamy świeżo startą skórką z cytryny i drobno pokrojonymi listkami świeżej bazylii
  • 9
    Śmietankę ubijamy „na sztywno” a pod koniec ubijania śmietankę doprawiamy sokiem z cytryny
  • 10
    Gorący krem z pomidorów przelewamy do głębokiego talerza a na wierzch posypujemy zmiksowanym chlebem razowym doprawionym kardamonem i imbirem a następnie dekorujemy listkami świeżych ziół
  • 11
    Zupę krem z marchwi podajemy z grzanką na, której układamy oliwki z anchois i śmietankę z sokiem z cytryny