Zupa krem z marchewki i grzanką z oliwek i filecików anchois
Wyjątkowa zupa krem z marchewki z dodatkiem chrupiącej grzanki z oliwek i filecików anchois. Wykorzystaj Consommé Bulion w paście Winairy, by wzbogacić smak.
Składniki
- Marchewka 800 g
- Consommé Bulion w paście Winairy 40 g
- Purée ziemniaczane Maggi 2-3 łyżki
- Woda 600 ml
- Śmietanka 30% 400 ml
- Chleb razowy 2-3 kromki
- Zmiksowane suszone grzyby 1 mała łyżeczka
- Mielony kardamon
- Imbir mielony
- Listki świeżych ziół
- Bułka pszenna/pieczywo tostowe 10 sztuk długich wąskich kromek
- Oliwa z oliwek 4-5 łyżek
- Oliwki czarne 300 g
- Filety anchois 150 g
- Starta skórka z cytryny
- Posiekane listki świeżej bazylii
- Śmietanka 30% 150 ml
- Sok z wyciśniętej cytryny
Sposób przygotowania
-
1Obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki gotujemy „na wolnym ogniu” do miękkości w bulionie przygotowanym z wody i Consommé Bulion w paście Winairy
-
2Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę
-
3Gdy marchewka jest miękka, zupę miksujemy a w trakcie miksowania dosypujemy Purée ziemniaczane Maggi
-
4Kromki chleba razowego suszymy w piekarniku lub pozostawiamy do momentu kiedy sczerstwieją
-
5Suche kromki chleba miksujemy a pod koniec miksowania dodajemy kardamon i imbir
-
6Pieczywo pszenne/tostowe kroimy w cienkie kromki, które kroimy w długie paski
-
7Pokrojone pieczywo smażymy na grillu z dwóch stron
-
8Oliwki i fileciki anchois miksujemy i doprawiamy świeżo startą skórką z cytryny i drobno pokrojonymi listkami świeżej bazylii
-
9Śmietankę ubijamy „na sztywno” a pod koniec ubijania śmietankę doprawiamy sokiem z cytryny
-
10Gorący krem z pomidorów przelewamy do głębokiego talerza a na wierzch posypujemy zmiksowanym chlebem razowym doprawionym kardamonem i imbirem a następnie dekorujemy listkami świeżych ziół
-
11Zupę krem z marchwi podajemy z grzanką na, której układamy oliwki z anchois i śmietankę z sokiem z cytryny