Pumpkin Spice Latte
Wypróbuj przepis na rozgrzewającą kawę Pumpkin Spice na bazie kawy ziarnistej NESCAFÉ lub BUONDI.
Składniki
- Podwójne espresso – około 50ml
- Spienione mleko – około 200ml
- Syrop Pumpkin Spice – około 20g (2 łyżki)
- Opcjonalnie: bita śmietana, pianki, czekolada
Syrop Pumpkin Spice
- Woda – około 370 ml
- Jasny lub ciemnobrązowy cukier 150g
- Cukier puder – 170g
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Sposób przygotowania
-
1Przygotuj w wysokiej szklance bądź szerokiej filiżance podwójne espresso na bazie kawy BUONDI lub NESCAFE
-
2Spień mleko za pomocą dyszy w ekspresie bądź za pomocą spieniacza czy french press oraz dodaj do przygotowanego wcześniej espresso. Postaraj się, aby pianka przykryła wierzch kawy.
-
3Dodaj syrop smakowy Pumpkin Spice.
-
4Udekoruj kawę bitą śmietaną, piankami typu Marchmallow lub okruszkami czekolady według uznania.
-
5Syrop Pumpkin Spice
-
6W garnku zagotuj wodę z cukrami, aż do momentu jego rozpuszczenia.
-
7Zmniejsz temperaturę do minimum i dodaj pozostałe składniki.
-
8Gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut od czasu do czasu mieszając. Nie dopuść do wrzenia mieszaniny.
-
9Zdejmij syrop z ognia i przecedź go przez sitko wraz z cienką tkaniną.
-
10Po ostygnięciu syropu możesz wymieszać go z ekstraktem z wanilii.
-
11Możesz trzymać syrop w temperaturze pokojowej przez około miesiąc bądź w lodówce do 3 miesięcy.