Makrela marynowana z pieprzem, smażone ziemniaki, rzodkiewka oraz emulsja chrzanowa ze szypiorkiem
Makrela marynowana z pieprzem – wyrafinowana przekąska do eleganckiego menu
Makrela, choć często kojarzona z prostymi domowymi daniami, w odpowiedniej formie może z powodzeniem trafić na stoły wykwintnych restauracji, hoteli i konceptów kulinarnych opartych na rybach. Jej wyrazisty smak, zwarta struktura i wartości odżywcze, czynią ją idealnym surowcem do marynowania i podania na zimno – jako przystawka, element bufetu śniadaniowego lub tapas.
Marynowana makrela z pieprzem to połączenie tradycyjnej techniki kulinarnej z nowoczesnym podejściem do serwowania ryb. To danie wyraża sezonowość, prostotę składników i wysoki poziom rzemiosła gastronomicznego, który klienci coraz częściej doceniają.
- Filety z makreli ze skórą 10szt.
- Ocet winny biały 10ml
- Wino białe wytrawne 100ml
- Woda 300ml
- Olej słonecznikowy 100ml
- Miód 60g
- CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem 20g
- Listki laurowe 2-3 szt.
- Ziele angielskie w ziarenkach 4-5 szt.
- Sól
- Ziemniaki gotowane i podsmażone na złoty kolor
- Rzodkiewka pokrojona w plasterki
- Śmietanka 30% 200ml
- Chrzan 30g
- Sok z jednej cytryny
- Szczypiorek 20g
- Sól i szczypta cukru
-
1Przygotowujemy marynatę z octu winnego, białego wina, wody, oleju, miodu, CHEF SIGNATURE Przyprawy w paście z fermen towanym czarnym pieprzem, listka laurowego, ziela angielskiego i soli.
-
2Po dokładnym wymieszaniu całość zagotowujemy i po 2-3 minutach gotowania studzimy, a następnie zalewamy świeże filety z makreli.
-
3Pozostawiamy w zalewie w lodówce na co najmniej 24 godziny.
-
4Starty chrzan przelewamy wrzącą wodą, po czym skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz cukrem.
-
5Tak przygotowany chrzan mieszamy z ubitą śmietanką i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
-
6Makrelę po wyjęciu z marynaty podajemy z podsmażonymi gorącymi ziemniakami oraz śmietanowo-chrzanową emulsją i wcześniej pokrojonym szczypiorkiem.
Sposoby wykorzystania w gastronomii
- Restauracje i bistro rybne: jako przystawka w formie plastra makreli z dodatkiem pieczywa, kiszonej cebulki i ziół.
- Hotele i bufety śniadaniowe: atrakcyjny element stołu śniadaniowego, w połączeniu z chlebem na zakwasie, jajkiem na twardo i warzywami sezonowymi.
- Catering i bankiety: podana na tackach z mini dodatkami (np. sos musztardowo-koperkowy, emulsja z chrzanu) jako przekąska typu finger food.
- Delikatesy i sklepy rybne: produkt do sprzedaży w słoikach lub opakowaniach próżniowych – gotowy do spożycia.
Makrela marynowana z pieprzem to danie, które pozwala połączyć prostotę składników z kulinarną finezją. Idealnie sprawdzi się w lokalach, które stawiają na naturalność, autentyczność