„Irish Coffee” ze szparagów i suszonych grzybów
Przepis znajduje się w wydaniu Akademii Kulinarnej – od nauki do sztuki kulinarnej (#23 Październik 2017).
Składniki
- Borowiki suszone 40 g
- WINIARY Consommé bulion w paście 15 g/1000 ml wody
- WINIARY Żelatyna 15 g/500 ml wywaru z grzybów
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Szparagi zielone 1000 g
- WINIARY Consommé bulion w paście 15 g/500 ml wody
- Śmietanka 30% 40 ml
- Szparagi białe 1000 g
- WINIARY Consommé bulion w paście 15 g/500 ml wody
- Śmietanka 30% 60 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania auszpiku z suszonych grzybów: Przygotować bulion z WINIARY Consommé bulionu w paście zgodnie z przepisem na opakowaniu.
-
2Do bulionu włożyć suszone grzyby i gotować „na wolnym ogniu” minimum 30 minut.
-
3Ugotowane grzyby odcedzić i wystudzić po czym pokroić w drobna kostkę.
-
4Do przecedzonego wywaru dodać namoczoną WINIARY Żelatynę, zagotować i doprawić a w razie potrzeby sklarować.
-
5Do kieliszków wsypać pokrojone grzyby i zalać grzybową galaretką na około 2-3 centymetrów po czym wstawić do lodówki aby auszpik stężał.
-
6Sposób przygotowania kremu z zielonych szparag: Zielone szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
-
7Ugotować w małej ilości bulionu drobiowego przygotowanego z WINIARY Consommé bulionu w paście.
-
8Ugotowane i odcedzone szparagi przełożyć do termomixa, wlać śmietankę i odrobinę bulionu, a następnie zmiksować na jednolitą konsystencję musu.
-
9Sposób przygotowania kremu z białych szparag: Białe szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
-
10Ugotować w małej ilości bulionu drobiowego przygotowanego z WINIARY Consommé bulionu w paście.
-
11Ugotowane i odcedzone szparagi przełożyć do termomixa, wlać śmietankę i odrobinę bulionu, a następnie zmiksować na jednolitą konsystencję musu.
-
12Sposób podania: Do kieliszków ze stężałym auszpikiem grzybowym wlać zimny mus z zielonych szparag do połowy wysokości kieliszka.
-
13Uzupełnić ciepłym musem z białych szparag.
-
14Dekorować pokrojonymi grzybami i świeżymi ziołami.