„Irish Coffee” ze szparagów i suszonych grzybów

  • Liczba porcji
    10

Przepis znajduje się w wydaniu Akademii Kulinarnej – od nauki do sztuki kulinarnej (#23 Październik 2017).

Składniki
  • Borowiki suszone 40 g
  • WINIARY Consommé bulion w paście 15 g/1000 ml wody
  • WINIARY Żelatyna 15 g/500 ml wywaru z grzybów
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Szparagi zielone 1000 g
  • WINIARY Consommé bulion w paście 15 g/500 ml wody
  • Śmietanka 30% 40 ml
  • Szparagi białe 1000 g
  • WINIARY Consommé bulion w paście 15 g/500 ml wody
  • Śmietanka 30% 60 ml
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Sposób przygotowania auszpiku z suszonych grzybów: Przygotować bulion z WINIARY Consommé bulionu w paście zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2
    Do bulionu włożyć suszone grzyby i gotować „na wolnym ogniu” minimum 30 minut.
  • 3
    Ugotowane grzyby odcedzić i wystudzić po czym pokroić w drobna kostkę.
  • 4
    Do przecedzonego wywaru dodać namoczoną WINIARY Żelatynę, zagotować i doprawić a w razie potrzeby sklarować.
  • 5
    Do kieliszków wsypać pokrojone grzyby i zalać grzybową galaretką na około 2-3 centymetrów po czym wstawić do lodówki aby auszpik stężał.
  • 6
    Sposób przygotowania kremu z zielonych szparag: Zielone szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 7
    Ugotować w małej ilości bulionu drobiowego przygotowanego z WINIARY Consommé bulionu w paście.
  • 8
    Ugotowane i odcedzone szparagi przełożyć do termomixa, wlać śmietankę i odrobinę bulionu, a następnie zmiksować na jednolitą konsystencję musu.
  • 9
    Sposób przygotowania kremu z białych szparag: Białe szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 10
    Ugotować w małej ilości bulionu drobiowego przygotowanego z WINIARY Consommé bulionu w paście.
  • 11
    Ugotowane i odcedzone szparagi przełożyć do termomixa, wlać śmietankę i odrobinę bulionu, a następnie zmiksować na jednolitą konsystencję musu.
  • 12
    Sposób podania: Do kieliszków ze stężałym auszpikiem grzybowym wlać zimny mus z zielonych szparag do połowy wysokości kieliszka.
  • 13
    Uzupełnić ciepłym musem z białych szparag.
  • 14
    Dekorować pokrojonymi grzybami i świeżymi ziołami.