
- Trendy i porady
- Roślinna rewolucja
Sposób rozdrabniania warzyw
Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw.
-
julienne „zapałki” o długości od 3 do 4 cm i grubości do 1 mm
-
brunoise bardzo drobna kostka o grubości od 1 do 2 mm
-
jardinière kostka o bokach od 3 do 4 mm
-
macédoine kostka o bokach około 5 mm
-
mirepoix bardzo nieregularna kostka o bokach od 1 do 3 cm
-
bátonnet „paluszki” o długości od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 cm
-
printanière małe beczułki o długości 4 cm , odpowiednik kokotek ziemniaczanych
-
boquetiere małe beczułki o długości 4 cm , odpowiednik kokotek ziemniaczanych
-
paysanne bardzo płaska kostka o bokach od 8 do 10 mm
-
emince krojenie w bardzo cienkie pół-plasterki lub plasterki
-
Vichy sposób krojenia tylko marchewki w talarki o grubości 1-2 mm
-
gwizdki sposób krojenia głównie marchewki, przekrojonej wzdłuż i pokrojonej następnie w skośne pół-plasterki
Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania ziemniaków
-
ziemniaki paille ziemniaki pokrojone w bardzo cienką „słomkę”
-
ziemniaki pont neuf ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do 6 cm i grubości 1 cm
-
ziemniaki mignonnettes ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do 6 cm i grubości 0,5 cm
-
ziemniaki allumettes ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do 6 cm i grubości od 2,5 do 3 cm
-
ziemniaki a l’anglaises beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości od 5 do 6 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 2 cm
-
ziemniaki château beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości od 6 do 7 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 3 cm
-
ziemniaki cocottes małe beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o długości do 4 cm i szerokości w najgrubszym miejscu 0,5 cm
-
ziemniaki fondantes beczułki uformowane jak poprzednie wzory z tą różnicą, że każda sztuka musi mieć jedną stronę zupełnie płaską od jednego do drugiego końca, długość od 6 do 7 cm i szerokości w najgrubszym miejscu od 3 do 4 cm, czyli ½ ziemniaka chateau
-
ziemniaki noisettes ziemniaki drążone – kuleczki
-
ziemniaki parmentiere ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 0,5 cm
-
ziemniaki rissollées ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm