
- Trendy i porady
- Zdrowie
Czytaj etykiety – dokonuj świadomego wyboru!
Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia takich jak jego skład, wartość odżywcza, czy rekomendowana porcja. Niestety, mimo, że blisko 60% Polaków uznaje racjonalne odżywianie za istotne dla zdrowia tylko 21,7% sprawdza skład kupowanych produktów. Podczas zakupów głównym kryterium wyboru jest cena (43%).
Poniżej znajdziesz wskazówki, na co zwrócić szczególną uwagę na opakowaniach produktów spożywczych tak, aby dokonać świadomego wyboru dla siebie i rodziny.
Sprawdź czy produkt nie jest przeterminowany.
Jeśli spotka Cię taka sytuacja zgłoś to sprzedawcy, ponieważ zgodnie z prawem taki produkt nie powinien znajdować się w obrocie handlowym. Jeśli termin przydatności mija wkrótce, zastanów się czy uda Ci się produkt do tego czasu wykorzystać – w ten sposób ograniczasz straty żywności. Jeśli mamy dla przykładu produkt suchy taki jak makaron, kasza czy ryż z dużym prawdopodobieństwem produkt nadal będzie dobry do spożycia. Jeśli natomiast przekroczenie daty dotyczy produktu mlecznego takiego jak kefir, warto od razu zasygnalizować to do obsługi sklepu, bo przypadkowe spożycie może powodować problemy trawienne.
Zapoznaj się ze składem produktu.
Na opakowaniu produktu wszystkie składniki wymieniane są zawsze w kolejności malejącej. Mając taką wiedzę z łatwością możesz porównać dwa produkty z tej samej kategorii i wybrać ten, który zawiera większą ilość składnika czy, którego poszukujesz np. mięsa, warzyw czy owoców.
Nowe przepisy to ułatwienie dla alergików – obecnie alergeny powinny być wyróżnione – najczęściej stosowana jest pogrubiona czcionka lub podkreślenie.
Na liście składników spotykasz symbole E, które często budzą obawy. Tak naprawdę to oznaczenie, które można zastosować zamiast pełnej nazwy dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Zapoznaj się ze znaczeniem poszczególnych z nich, ponieważ w ten sposób oznaczane są nie tylko konserwanty, ale także substancje, które dobrze znasz jak np.: witamina C.
Niech nie umknie Twojej uwadze tabela wartości odżywczych.
Znajdziesz w niej informacje o kaloryczności, a także zawartości tłuszczu i węglowodanów, ilości białka, błonnika i soli. Na etykiecie dla tych składników znajdziesz również informację o Referencyjnej Wartości Spożycia, która może Ci pomóc właściwie bilansować dietę. Warto wiedzieć, że pod pojęciem „w tym cukru” nie kryje się wyłącznie cukier dodanym, a jego łączna ilość uwzględniająca cukry naturalnie znajdujące się w produkcie jak np. laktoza w mleku. Podobnie jest w przypadku soli – to również łączna ilość soli dodanej i naturalnie występującej. Jak sprawdzić, zatem czy sól i cukier są dodane do produktu? Jeśli są, znajdziemy je na liście składników.
Nazwa produktu również ma znaczenie.
Określenie- o smaku truskawkowym, smak truskawkowy używane są w stosunku do produktów, które w swoim składzie zawierają jedynie aromat. Jeśli natomiast produkt nosi nazwę truskawkowy możemy być pewni, że zawiera truskawki. Wybierając ser czy masło sprawdź czy na liście składników nie widnieją oleje roślinne. Jeśli tak, mamy do czynienia z produktem „seropodobnym” czy miksem tłuszczowym. W nazwie tego produktu nie powinno pojawiać się określenie ser czy masło, choć opakowanie najczęściej jest łudząco podobne.