Pasta z soczewicy
Przepis został przygotowany w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni i programu Nestlé for Healthier Kids.
Składniki
- Soczewica konserwowa (2 puszki) 480g
- Pomidory w puszce 200g
- Suszone pomidory 60g
- Olej z suszonych pomidorów 30g
- Nasiona słonecznika 60g
- Sok z ½ limonki
- Czosnek 1 ząbek
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki 15g
Sposób przygotowania
-
1Soczewicę odcedzić na sitku, przelać zimną wodą i zostawić aż odcieknie nadmiar wody.
-
2Suszone pomidory odcedzić na sitku i drobno pokroić pozostawiając olej.
-
3Do wysokiego oraz wąskiego naczynia przełożyć soczewicę, dodać pomidory w puszce, olej z suszonych pomidorów, nasiona słonecznika, czosnek oraz sok z limonki po czym dokładnie zblendować.
-
4Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać listki i drobno pokroić.
-
5Do zblendowanej pasty dodać pokrojone suszone pomidory oraz natkę po czym dokładnie wymieszać łyżką.
-
6Tak przygotowaną pastę możemy podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, mixem sałat oraz pestkami słonecznika.