
Monoporcje - co to jest?
Monoporcje to jedne z najbardziej popularnych deserów restauracyjnych i nie tylko. Zachwycają swoją strukturą, kształtem i smakami. Różnokolorowe porcje słodkiej rozkoszy mogą mieć wiele zaskakujących odsłon.
Dlaczego ich popularność nie spada? Moim zdaniem są jak spersonalizowany torcik. Każdy z nich jest stworzony specjalnie dla jednej osoby, co sprawia, że są one jak „prezenciki” na zakończenie uczty. Nie od dzisiaj wiadomo, że po wizycie w restauracji najmocniej pamiętamy właśnie to, co było zwieńczeniem dań – słodkie zaskoczenie w postaci dopracowanego deseru. Z tym miłym wspomnieniem wracamy pamięcią do miejsca, w którym spędziliśmy czas.
Bardzo ważne jest, aby monoporcje zachwycały nie tylko wyglądem, ale także strukturą, czyli kremowością, świeżością i chrupkością. W środku tych małych torcików może się dziać bardzo dużo. Czasami wypływa z nich półpłynny karmel, innym razem napotykamy na strzelające owocowe kulki. Bywa, że czarny zamszowy monodeser po przekrojeniu jest śnieżnobiały, a w środku znajduje się ganasz z tropikalnych owoców. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.
W każdej kulinarnej wariacji towarzyszy nam podstawa, czyli inaczej mówiąc bazowe smaki, takie jak wanilia, czekolada, karmel czy truskawka. Wanilia to zdecydowanie jeden z najbardziej wdzięcznych smaków, który doskonale łączy się z większością owoców, orzechów i ciast. Doskonałą inspiracją jest produkt NESTLÉ DOCELLO – Mus o smaku waniliowym. Pozwala na łączenie z innymi produktami, zachowując idealną konsystencję. Jest doskonałą bazą do wypełnienia forem silikonowych pod desery. To sprytne rozwiązanie technologiczne.
Pieczołowicie przygotowane monoporcje doskonale sprawdzają się jako tort na uroczystościach, takich jak wesele. Podane na małych talerzykach ułożone na pięciopiętrowej paterze prezentują się nietuzinkowo i zastępują krojone ciasto. Swoim kolorem, smakiem i wyglądem mogą „dopasować się” do myśli przewodniej przyjęcia.
W kuchni często brakuje czasu, szczególnie kiedy odwiedzą nas nieoczekiwani goście. Ten problem często pojawia się w restauracjach. Dzięki produktom NESTLÉ DOCELLO cukiernik, kucharz lub osoba nawet z mniejszym stażem pracy jest w stanie przygotować takie desery jak crème brûlée, panna cotta czy mus czekoladowy nawet w kilka minut. W dzisiejszej kuchni gotowość na różne sytuacje jest bardzo istotna, dlatego dobrze mieć kilka sprawdzonych i jakościowych rozwiązań.
Autor:
WOJCIECH HARAPKIEWICZ
Szef Kuchni
Restauracja Boreczna
Ambasador Nestlé Professional