Ravioli z wegańskim tuńczykiem, pianą z grzybów, kawiorem, marynowanymi warzywami i oliwą ziołową

  • Poziom trudności
    średni
Poznaj przepis na ravioli z wegańskim tuńczykiem autorstwa półfinalistek II edycji konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup: Emilii Kobielskiej i Oliwii Lenczewskiej.
Składniki
Ravioli
  • mąka 00 – 400 g
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 30 ml wody
  • wegański tuńczyk Garden Gourmet – 200 g
  • ricotta – 200 g
  • szpinak – 400 g
  • suszone pomidory – 80 g
Piana z grzybów
  • boczniaki – 400 g
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • cebula – 2 szt.
  • pasta z czarnym czosnkiem – do smaku
  • białe wino – 100 ml
  • żółtko – 1 szt.
Kawior
  • sok z buraka – 200 ml
  • agar – 8 g
  • olej – 300 ml
Marynowane warzywa
  • marchew – 200 g
  • kalarepa – 200 g
  • seler – 200 g
  • ocet jabłkowy – 300 ml
  • cukier – 200 g
  • woda – 100 ml
Oliwa ziołowa
  • oliwa z oliwek – 200 ml
  • pietruszka – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • sól
Zawijaniec warzywny
  • ogórek – 150 g
  • groszek cukrowy – 150 g
  • kalarepa – 300 g
  • biała rzodkiew – 150 g
  • falafele z burakiem Garden Gourmet – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • ocet jabłkowy – 300 ml
  • cukier – 200 g
  • woda – 100 ml
Sposób przygotowania
  • 1
    Przygotowanie ravioli: Mąkę i semolinę przesiać do misy, dodać jaja i oddzielone żółtka, wymieszać w mikserze planetarnym. Dodać ciepłą wodę i wyrabiać ok. 7min. Odłożyć ciasto na ok. 30 min. Cebulę podsmażyć na patelni. Następnie dodać tuńczyka, szpinak i suszone pomidory. Ciasto rozwałkować wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i uformować ravioli. Gotować 5 min.
  • 2
    Przygotowanie piany z grzybów: Boczniaki przesmażyć z cebulą i pastą z czarnym czosnkiem. Dolać wino i zredukować. Następnie dodać śmietankę i żółtko.
  • 3
    Przygotowanie kawioru: Sok zagotować, dodać agar. Przelać do dyspensera i wylewać kropelki do schłodzonego oleju.
  • 4
    Przygotowanie marynowanych warzyw: Warzywa obrać i pokroić w pożądane kształty. W misce wymieszać ocet, cukier oraz wodę. Zamarynować warzywa. Odstawić do lodówki.
  • 5
    Przygotowanie oliwy ziołowej: Zioła zblanszować, następnie blendować, dodając strumieniem olej. Doprawić do smaku. Przecedzić przez sito.
  • 6
    Falafele podsmażyć z cebulą. Przygotować marynatę z wody, cukru i octu. Wrzucić pokrojone warzywa do marynaty i odstawić na 15-30 min., aby się zamarynowały i nabrały smaku. Do foremki silikonowej wyłożyć kalarepę. Z pozostałych składników przygotować farsz. Wyłożyć na kalarepę i zamknąć. Odstawić do lodówki.