Roladki z cukinii z roślinnym mielonym, sosem pomidorowym, purée z batatów, karmelizowaną marchewką, szparagami, pianką z kalafiora i oliwą bazyliową
Poznaj przepis na roladki z cukinii z roślinnym mielonym GARDEN GOURMET półfinalistów II edycji konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup! Autorami przepisu są: Magda Jędrzejewska i Łukasz Fiba.
Składniki
Roladki z cukinii
- 2 cukinie
- 500 g roślinnego mielonego
- 100 g cebuli
- Bułka
- Oliwa z oliwek
Dekoracje
- Kwiaty jadalne
Sposób przygotowania
-
1Rolada z cukinii Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Cukinie pokroić na długie plastry, posolić, odstawić na kilka minut, aby stała się miękka. Namoczyć bułkę. Sporządzić nadzienie z podsmażonej cebuli, roślinnego mielonego, odciśniętej rozdrobnionej bułki, doprawić. Uformować roladki, upiec.
-
2Sos z pomidorów Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Pomidory zblanszować, usunąć skórkę, upiec z cebulą i czosnkiem. Składniki zblendować, przetrzeć, połączyć z masłem, doprawić.
-
3Purée z batatów Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Ugotować bataty, przepuścić przez praskę, doprawić.
-
4Szparagi Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Usmażyć szparagi.
-
5Marchewki karmelizowane Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić marchew, obgotować, skarmelizować na patelni.
-
6Pianka z kalafiora Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Kalafiora ugotować do miękkości, zmiksować, przetrzeć, połączyć składniki, doprawić, schłodzić w syfonie.
-
7Oliwa bazyliowa Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Bazylię zblanszować, schłodzić w zimnej wodzie, dodać do oliwy, zblendować, przefiltrować.
-
8Chips W misce połącz ze sobą składniki ciasta, usmażyć, odsączyć.
-
9Składanie Poszczególne elementy dania wyporcjować estetycznie, udekorować chipsem i kwiatami jadalnymi.