Roladki z cukinii z roślinnym mielonym, sosem pomidorowym, purée z batatów, karmelizowaną marchewką, szparagami, pianką z kalafiora i oliwą bazyliową

Poznaj przepis na roladki z cukinii z roślinnym mielonym GARDEN GOURMET półfinalistów II edycji konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup! Autorami przepisu są: Magda Jędrzejewska i Łukasz Fiba.
Składniki
Roladki z cukinii
  • 2 cukinie
  • 500 g roślinnego mielonego
  • 100 g cebuli
  • Bułka
  • Oliwa z oliwek
Dekoracje
  • Kwiaty jadalne
Sposób przygotowania
  • 1
    Rolada z cukinii Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Cukinie pokroić na długie plastry, posolić, odstawić na kilka minut, aby stała się miękka. Namoczyć bułkę. Sporządzić nadzienie z podsmażonej cebuli, roślinnego mielonego, odciśniętej rozdrobnionej bułki, doprawić. Uformować roladki, upiec.
  • 2
    Sos z pomidorów Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Pomidory zblanszować, usunąć skórkę, upiec z cebulą i czosnkiem. Składniki zblendować, przetrzeć, połączyć z masłem, doprawić.
  • 3
    Purée z batatów Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Ugotować bataty, przepuścić przez praskę, doprawić.
  • 4
    Szparagi Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Usmażyć szparagi.
  • 5
    Marchewki karmelizowane Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić marchew, obgotować, skarmelizować na patelni.
  • 6
    Pianka z kalafiora Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Kalafiora ugotować do miękkości, zmiksować, przetrzeć, połączyć składniki, doprawić, schłodzić w syfonie.
  • 7
    Oliwa bazyliowa Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Bazylię zblanszować, schłodzić w zimnej wodzie, dodać do oliwy, zblendować, przefiltrować.
  • 8
    Chips W misce połącz ze sobą składniki ciasta, usmażyć, odsączyć.
  • 9
    Składanie Poszczególne elementy dania wyporcjować estetycznie, udekorować chipsem i kwiatami jadalnymi.